Betere borstkankerscreening met computer als radioloog

Array

In de meeste westerse landen zijn er screeningsprogramma’s om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Om radiologen te helpen niets over het hoofd te zien, zijn computerprogramma’s (computer-aided detection oftewel CAD-technieken) ontwikkeld die de meest verdachte gebieden aangeven. Het effect hiervan is nog niet overtuigend, mede omdat er veel gebieden worden gemarkeerd die geen kanker bevatten.

Rianne Swart-Hupse ontwikkelde een computerprogramma dat op een interactieve manier de radioloog ondersteunt. Bij dit programma is het mogelijk om alleen de resultaten te tonen voor de gebieden die de radioloog interessant vindt. Plus: er wordt bij elk gebied een score van verdachtheid op kanker aangegeven. Dit bevestigt wel of niet de mening van de radioloog. Uit onderzoek blijkt dat deze methode veel effectiever is dan wat nu wordt gebruikt. Dit computerprogramma presteert zelfstandig zelfs even goed als een beginnende radioloog, en zou dus een goede `tweede onafhankelijke lezer’ kunnen zijn.

donderdag 18 oktober 2012
Tijd 11:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. A.M.G. Hupse
Promotor: prof. dr. ir. N. Karssemeijer
Titel promotie: Detection of malignant masses in breast cancer screening by computer assisted decision making

Biografie
Rianne Swart-Hupse (Gouda, 1981) voltooide de bachelor Medische natuurwetenschappen (VU) en de Master Cognitive Neuroscience (RU, cum laude). Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de subafdeling Radiologie Image Science, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. Ze is werkzaam als software engineer bij Rogan Delft.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen