Wisselwerking gluten met afweercellen in beeld gebracht

Array

De interactie tussen het eiwit gluten en afweercellen is voor het eerst in beeld gebracht met behulp van röntgenkristallografie. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en uit Australie beschrijven hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift  Immunity.

Als iemand met coeliakie glutenbevattende voeding eet, zoals brood, volgt een reactie van het afweersysteem. Bepaalde cellen van het afweersysteem binden gluten aan uitsteeksels op hun celoppervlak, de zogenaamde HLA-receptoren. Deze antigeen-presenterende cellen gaan vervolgens naar andere spelers in het afweersysteem, de T-cellen, die het HLA-glutencomplex als vreemd herkennen en een aanval inzetten.

Coeliakie bestrijden
Met röntgenkristallografie konden de onderzoekers gedetailleerd inzoomen op de interactie tussen de T-cellen en de gluten. “We weten nu precies welke aminozuren, waaruit gluten zijn opgebouwd, reageren met de T-cellen”, vertelt LUMC-hoogleraar Frits Koning. “En welke receptoren op de T-cellen reageren met gluten. Door alleen T-cellen met deze receptoren uit te schakelen zou je coeliakie kunnen bestrijden, maar zo’n behandeling zal nog wel even op zich laten wachten.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen