Huiselijk geweld, praat er over op de Dag van het Delen op 17 oktober

Kans op huiselijk geweld 10 maal groter dan kans op woninginbraak
Woensdag 17 oktober organiseert de vrouwenopvang voor de eerste keer de Dag van het Delen. Op deze dag vraagt de vrouwenopvang extra aandacht voor de slachtoffers van huiselijk geweld. Op 9 plaatsen in het land gaan clienten en medewerkers van de vrouwenopvang de straat op om mensen te motiveren niet langer te zwijgen over huiselijk geweld. In Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Delft, Goirle, Leiden, Leeuwarden, Vlissingen en Zwolle vindt de Durf te delen-actie plaats.

Ernstig en frequent huiselijk geweld treft jaarlijks meer dan 200.000 mensen, vooral vrouwen. Ongeveer 1 miljoen mensen is jaarlijks slachtoffer van lichtere vormen van huiselijk geweld. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven en zorgt bij de slachtoffers en het gezin voor veel fysiek en geestelijk leed. De kans dat iemand slachtoffer wordt van huiselijk geweld in Nederland is 1 op 15. In vergelijking, de kans op een woninginbraak is 1 op 170 en de kans op auto-inbraak is 1 op 70. Huiselijk geweld komt te vaak voor en er is nationale bewustwording nodig om het aantal slachtoffers te laten dalen.

Niet alleen slachtoffers en plegers lijden onder huiselijk geweld. Een vergeten groep is de kinderen die getuige zijn van het geweld. Onderzoek wijst uit dat de impact voor kinderen groot is. Zij kunnen zowel geestelijk als lichamelijk problemen ondervinden of problematisch gedrag gaan vertonen.

De Dag van het Delen is onderdeel van de social media campagne van de vrouwenopvang Maak van huiselijk geweld geen geheim. Durf te delen. De campagne is gestart met een facebookpagina, website, een speciaal gemaakte clip van het nummer ‘’Laat mij nu maar vrij’’ van zangeres Do en een handtekeningenactie voor een nationaal actieprogramma tegen huiselijk geweld.

Facebookpagina en website
Op de website www.ikdurftedelen.nl staat informatie over de campagne, wat krachtambassadeurs zijn, wat je kunt doen tegen huiselijk geweld en informatie over de Dag van het Delen. Bekijk op www.facebook.com/vrouwenopvang wat jij kunt doen.
Iedereen die de facebookpagina bezoekt kan ook krachtambassadeur worden.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen