Ontdek hoe wormen allergieen kunnen genezen
ArrayParasitoloog Maria Yazdanbakhsh ontdekte dat wormen die in ons lichaam leven, een harmonische samenwerking aangaan met ons immuunsysteem. Met dit inzicht kunnen we ontstekingsziekten en allergieen beter genezen. In een nieuw webdossier vertelt ze over haar fascinerende werk.
Baanbrekend onderzoek
Wereldwijd kampen ongeveer 300 miljoen mensen met allergieen, met auto-immuunziektes zoals diabetes en multiple sclerose, en met darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Parasitoloog Maria Yazdanbakhsh verricht baanbrekend onderzoek naar het tegengaan van deze ziekten. Haar werk is gebaseerd op een opzienbarende ontdekking die ze deed tijdens veldonderzoek in Afrika: parasitaire wormen die in ons lichaam leven, kunnen mensen minder gevoelig maken voor bepaalde ontstekingsziektes. In het nieuwe webdossier dat deel uitmaakt van een imagocampagne van de Universiteit Leiden, neemt ze de bezoeker in woord en beeld mee in haar boeiende wereld.
Vuil, water en muggen
Haar onderzoeksgroep ontdekte in 2000 tijdens bloedonderzoek in Afrika dat kinderen die op het platteland woonden, enorm veel antistoffen hadden die astma kunnen veroorzaken, terwijl ze geen astmatische klachten hadden. Yazdanbakhsh concludeerde uit nader onderzoek dat dit kwam omdat mensen die in een rurale omgeving leven al op jonge leeftijd via vuil, water en muggenbeten in aanraking komen met wormen die het lichaam binnendringen. De wormen vestigen zich in het lichaam en gaan een samenwerking aan met het immuunsysteem. Daardoor reageert het lichaam minder hevig op astma-opwekkende invloeden zoals allergenen in stof en hebben de kinderen geen last van kortademigheid.
Onmisbaar
Sindsdien kijkt ze op allerlei manieren naar de samenwerking tussen wormen en het menselijke immuunsysteem. Het uiteindelijke doel: beter begrijpen hoe ons immuunsysteem in elkaar zit en immunotherapieen ontwikkelen tegen ontstekingsziektes en parasitaire infecties. Samen met haar collega’s coördineert ze zowel het onmisbare veldwerk in Gabon, Ghana en Indonesie als het bloedonderzoek in het laboratorium in Leiden. Haar onderzoeksgroep doet verder mee in diverse internationale samenwerkingsverbanden en ontvangt onder meer onderzoeksgeld van de Europese Unie.
Het webdossier over Maria Yazdanbakhsh is onderdeel van een campagne van de Universiteit Leiden waarin met advertenties, de website, fotografie en films wordt getoond welk onderzoek en onderwijs Leiden in huis heeft. Elk dossier gaat in op het werk van een Leidse topwetenschapper en de impact daarvan op de samenleving.
(16 oktober 2012/Jan Joost Aten)
Zie ook:
* Leiden Immunoparasitology Group LUMC
* Eerder nieuwsbericht: Can parasites protect against diabetes?
Profielthema Health across the Human Life Cycle is een van de research profielthema’s van de Universiteit Leiden.
bron: Leiden Universiteit