Veel lof voor opleidingsbeleid Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de vijfjaarlijkse accreditatie als STZ-ziekenhuis met glans doorstaan. De visitatiecommissie was vol lof over het kwaliteitssysteem dat het JBZ in alle opleidingen heeft doorgevoerd. Het JBZ loopt voorop bij de invoering van het competentiegerichte onderwijs en is gevraagd daarover een presentatie te verzorgen voor de andere STZ-leden.  Ook de koppeling tussen wetenschap en innovatie zoals die binnen het JBZ wordt gelegd, kon op waardering van de commissie rekenen. De 26 STZ-ziekenhuizen onderscheiden zich van andere ziekenhuizen, doordat zij naast hoogwaardige patientenzorg ook medische vervolgopleidingen verzorgen en toegepast wetenschappelijk onderzoek doen. Elke vijf jaar wordt getoetst of een STZ-ziekenhuis aan de normen voldoet.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden 21 medisch vervolgopleidingen aangeboden.  Zo kun je in ‘s-Hertogenbosch worden opgeleid tot internist, chirurg en sinds kort ook tot oogarts en anesthesioloog. Daarbij werkt het opleidingsinstituut van het ziekenhuis, de Jeroen Bosch Academie,  samen met het UMC St. Radboud en het UMC Utrecht. In 2011 is het curriculum van de medische vervolgopleidingen als gevolg van landelijke wetgeving competentiegericht geworden. De Jeroen Bosch Academie liep voorop bij de invoering van deze nieuwe onderwijsvorm. Als eerste presenteerde zij in 2009 een model voor een lokaal opleidingsplan, als eerste deed zij in 2010 mee aan een visitatie nieuwe stijl gebaseerd op het nieuwe onderwijsconcept. Als eerste vertaalde zij de voorstellen voor een kwaliteitscyclus naar de praktijk. Elke vakgroep wordt elk jaar systematisch gemeten, wat leidt tot continue verbeteringen en hoge scores bij landelijke evaluaties. Opleider-internist Paetrick Netten werd bijvoorbeeld in 2011 uitgeroepen tot opleider van het jaar.

Samenwerking
Het wetenschapsbeleid van het JBZ richt zich op wetenschap en innovatie. Daarbij wordt de samenwerking gezocht met externe partijen. Het wetenschap- en innovatieloket van de Jeroen Bosch Ziekenhuis is het eerste aanspreekpunt voor bedrijven en instellingen die samen willen werken met het ziekenhuis.  Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking is het kamelenmelkproject. Daarbij wordt wetenschappelijk onderzocht of kamelenmelk een goed alternatief is voor mensen met een koemelkallergie.  De visitatiecommissie toonde zich onder de indruk van het prachtige, nieuwe ziekenhuis met mooie faciliteiten als een skill’s lab en een auditorium.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen