Joods verzorgings- en verpleeghuis Beth Shalom gaat reorganiseren

Het joodse verzorgings- en verpleeghuis Beth Shalom gaat reorganiseren. Aanleiding voor de reorganisatie is het financiele verlies sinds 2009, het structureel inzetten van te veel personeel voor goede zorg voor de bewoners en de lagere inkomsten.
Met de reorganisatie verdwijnen 35 fte bij Beth Shalom, waarvan 25 fte in de zorg en 10 fte bij ondersteunende diensten. Het aantal medewerkers bij Beth Shalom met een vast contract is ruim 200.

De Ondernemingsraad heeft een positief advies uitgebracht aan de Raad van Bestuur van Beth Shalom over de reorganisatie. De vakorganisaties hebben ingestemd met het sociaal plan, dat onder meer voorziet in het begeleiden van mensen naar ander werk.

De ruime aandacht voor het welzijn van clienten bij Beth Shalom en het niet vanaf het begin, 1 januari 2009, integraal doorvoeren van de financiering van het zorgzwaartepakket (ZZP) hebben er voor gezorgd dat de kosten en uitgaven niet met elkaar in de pas liepen. Een deel van de gegeven zorg wordt niet vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Jeroen Collette, interim bestuurder bij Beth Shalom: “We zitten al langere tijd in heel zwaar weer en na een grondige analyse, blijkt een reorganisatie de enige manier om te overleven. Eind vorig jaar zijn we al begonnen met een herstelplan met ruim 20 projecten die moeten leiden tot een verlaging van de kosten en verhoging van de opbrengsten. Eind 2013 moeten we break even draaien, met nadrukkelijk behoud van adequate en goede zorg voor de clienten.”

In maart van dit jaar is gestart met een grondige analyse waarbij de hele organisatie betrokken is om te zien waar verbeteringen te behalen zijn met behoud van kwaliteit van zorg en zonder dat de werkdruk hoger wordt. Uit die analyse blijkt onder meer dat binnen Beth Shalom ten op zichte van wat de ZZP financiering toestaat, teveel capaciteit wordt ingezet. Ook blijken er te veel ‘grote’ contracten (32 tot 36 uur) te zijn en dat de werktijden niet altijd aansluiten bij de zorgvraag. Inmiddels zijn nieuwe roosters en nieuwe formaties gemaakt, op basis van de ZZP’s, waarin beschreven staat welke zorg ouderen of mensen met een langdurige ziekte of handicap krijgen en hoeveel geld een instelling daar voor krijgt.

Naast de reorganisatie wordt ook gewerkt aan de verbetering van inkomsten, zoals: meer passende indicaties bij clienten, beperkte uitbreiding van dienstverlening (pluspakketten die tegen betaling kunnen worden afgenomen), en betere benutting van leegstaande huisvesting op de locatie in Amsterdam. Ook zullen er meer vrijwilligers worden ingezet.

Verder zijn onderzoeken gestart voor samenwerking met andere organisaties zowel in het primair proces als voor de ondersteunende diensten, zowel binnen het joods zorgcircuit (Joods Maatschappelijk Werk, ziekenhuis Amstelland en Sinaï Centrum), als met andere vergelijkbare kleinschalige organisaties binnen de ouderenzorg.

“Het cruciale punt bij de benodigde ombuigingen is of we deze eind 1e kwartaal 2013 ook daadwerkelijk gerealiseerd hebben”, aldus Collette. “Wanneer medewerkers, clienten en familie de noodzakelijke omslag kunnen volgen en de afspraken met medewerkers kunnen worden aangepast, zie ik een toekomst voor een organisatie in de ouderenzorg met een joodse identiteit. Samenwerking zal daarbij nodig zijn.”

Beth Shalom werkt ook aan de toekomst. In mei is een strategisch plan opgesteld, dat in vier bijeenkomsten met ruim 150 in- en externe relaties is besproken. Het plan wordt nu financieel uitgewerkt.

Stichting Beth Shalom heeft twee locaties: in Amsterdam (verzorging, somatische verpleging en aanleunwoningen) en in Amstelveen voor psychogeriatrie. Er wonen in totaal 230 clienten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen