Lance Armstrong stapt op als voorzitter Livestrong

Array

Lance Armstrong doet een stapje terug bij Livestrong, het goede doel dat hij zelf oprichtte in de strijd tegen kanker. vanwege de negatieve publiciteit rond zijn persoon is Lance geen voorzitter meer, maar blijft wel lid van het 15-koppige bestuur. Livestrong is bekend om de gele armbandjes. Armstrong richtte in 1997 het kankerbestrijdingsfonds, de Lance Armstrong Foundation (LAF), op Om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker verkoopt de organisatie gele polsbandjes met het motto “Livestrong”. De opbrengsten van zijn comeback in het wielrennen gaat volgens eigen zeggen ook volledig naar de LAF.  Armstrong droeg deze sinds de oprichting van Livestrong in 2004 ook altijd bij wielerwedstrijden de gele armbandjes.

Armstrong nam op 17 oktober 2012 ontslag als voorzitter van zijn fonds. Hij blijft wel aan als bestuurslid. Het fonds heeft op dat moment ongeveer 500 miljoen US-dollar opgehaald.Lance Armstrong is door antidopingbureau Usada officieel aangeklaagd voor dopinggebruik. Hoewel hij eerst beloofde de beschuldigingen aan te vechten, gaf hij enkele weken geleden die strijd op. Inmiddels heeft Usada een rapport over zijn dopinggebruik gepubliceerd, met verklaringen onder ede van 26 personen, onder wie 15 wielrenners.

De zeven Tourtitels van Armstrong worden ongeldig verklaard.Op 23 augustus besloot Armstrong de zaak niet aan te vechten en zijn strijd tegen de USADA op te geven.Hij verklaarde nog steeds onschuldig te zijn, maar dat hij de strijd wilde staken omdat hij geen eerlijk proces gekregen zou hebben en het onderzoek zijn tol eiste voor zijn familie en kankerfonds.De USADA nam hem een dag later al zijn Tour de Francezeges af. De UCI is echter de instantie die gaat over het daadwerkelijk schrappen van Armstrongs titels. De UCI is verplicht de beslissing van de USADA over te nemen, maar kan nog in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport.

Kort na de bekendmaking van Armstrong liet sportmerk Nike op 17 oktober 2012 weten het sponsorcontract met Armstrong. Het sportkledingconcern blijft wel zijn fonds livestrong financieel ondersteunen. In 2006 werd bij Armstrong zelf teelbalkanker vastgesteld. Hij overleefde de ziekte en maakte twee jaar later een comeback in het wielrennen. Een jaar later won hij zijn eerste Tour de France.

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen