Onderzoek naar nalatigheid hoogleraar Coutinho noodzakelijk

Persbericht van Stichting Rechtsbescherming Gezondheidszorg Allochtonen
RIVM reageert niet adequaat
De publicist en voormalig huisarts Nizaar Makdoembaks eist in zijn boek Falend Beleid, dat de arts en microbioloog R.Coutinho per direct op non-actief gesteld wordt. Die maatregel zou ten minste moeten gelden voor de periode dat de overheid onderzoek laat doen naar zijn functioneren en dat van het RIVM, waarvan hij de belangrijkste directeur is. Volgens Makdoembaks moet dat onderzoek zich richten op de onvolledige informatievoorziening over de VRE-uitbraak, het selectieve soa-beleid in poliklinieken en de trage reactie van het RIVM bij de uitbraak van de Q-koorts.

Niet alleen eerder falen bij de TBC-bestrijding en het soa-beleid in Amsterdam, waarbij de bevolking is blootgesteld aan tal van gezondheidsrisico’s, maar ook de trage reactie op de Q-koorts vielen onder de verantwoordelijkheid van Coutinho. Het RIVM heeft zich in deze kritiekloos door de adviezen van Coutinho laten leiden en is daarom medeverantwoordelijk voor de gevolgen van die ziektes.

De aanklacht van Makdoembaks is scherp onderbouwd en met kennis van zaken geschreven, wat de vraag oproept of de overheid niet te kort is geschoten in haar controlerende taak. Dat zou ook blijken toen de overheid de eerdere aanklacht tegen professor Coutinho door de huisarts Van der Linde onvoldoende serieus heeft afgehandeld.

Falend Beleid is een indringende en belangrijke aanklacht, die zeker om meer aandacht vraagt.

Het boek is te verkrijgen bij: de boekhandel en www.solidariteitzo.nl