Zintuigbeïnvloeding voor meer veiligheid

Grote winkelketens en ziekenhuizen weten het allang: de intensiteit en kleur van het licht, de geur, temperatuur, muziek en het geluid hebben grote invloed op beleving en gedrag. Het nieuwe nummer van SECONDANT, het tijdschrift van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), doet verslag van pilots met geur en licht en hun invloed op de veiligheid en veiligheidsbeleving. Uitkomst: zintuigbeïnvloeding kan effect hebben.

Geur tegen agressie
In twee ziekenhuizen werd getest wat geurverspreiding op de spoedeisende hulp teweeg bracht. Zeker in grootstedelijke ziekenhuizen is nogal eens sprake van agressie tegen het personeel. De inzet van de juiste geur lijkt effect te sorteren. Bij een van de ingezette geuren ervoeren zowel bezoekers als personeel het onderlinge contact als veel vriendelijker.

Geur voor schoner OV
Geur bleek ook bij een openbaarvervoerbedrijf effectief. Een lichte schoonmaakgeur in de rijtuigen had weliswaar geen invloed op de feitelijke vervuiling, maar wel op de beleving van deze vervuiling. Wanneer de geur was toegevoegd beoordeelden mannen de rijtuigen als schoner, terwijl dit bij vrouwen geen verschil maakte. Verschillende kunstdessins in de metrorijtuigen hadden overigens aanzienlijk meer invloed op gedrag en beleving dan geur.

Licht tegen hangplekken
Ook is onderzocht of lichtkleur de keuze van jongeren voor een bepaalde hangplek beïnvloedt. Dat was inderdaad zo: jongeren hadden duidelijk een voorkeur voor de ene kleur licht boven de andere. Daarbij is ook gekeken naar een claim van de politie in Groot-Brittannie dat hangjongeren roze licht onprettig vinden omdat hun puistjes hierdoor beter te zien zouden zijn. Jonge mannen vonden roze licht inderdaad onaantrekkelijk. Niet omdat hun acne zichtbaarder werd, maar omdat ze roze niet stoer vonden.

Conclusies
De onderzoekers concluderen op basis van literatuur- en praktijkonderzoek en de uitgevoerde pilots dat zintuigbeïnvloeding in de veiligheidspraktijk een veelbelovende aanvullende interventie kan zijn. Ze waarschuwen voor al te hoge verwachtingen: de implementatie luistert nauw, vergt kennis van zaken en er is nog veel (praktijk)onderzoek en evaluatie nodig.

Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het CCV uitgevoerd door Marnix Eysink Smeets, Henk-Jelle Zandbergen en Koen van ’t Hof, allen werkzaam voor de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties. SECONDANT is een tijdschrift over criminaliteitspreventie voor professionals. Het is een uitgave van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en verschijnt vijf keer per jaar.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen