Korte implantaten betrouwbaar ter vervanging van tanden en kiezen

Steeds vaker worden implantaten korter dan een centimeter gebruikt ter vervanging van verloren gegane kiezen bij patienten die voor de rest nog al hun tanden en kiezen hebben. In het verleden gingen deze korte implantaten sneller verloren. Inmiddels kunnen ze echter betrouwbaar worden gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van Gerdien Telleman. Wel moet worden aangetekend dat de overlevingskans van korte implantaten in de onderkaak hoger is dan in de bovenkaak, en dat de overlevingskans van de implantaten negatief wordt beïnvloed door roken.

Ook neemt het overlevingspercentage toe als functie van de lengte van het implantaat bij verlenging van 5 tot 8,5 mm. Oftewel: hoe langer het implantaat, hoe groter de overlevingskans. De oppervlakteruwheid en de eventuele botaugmentatieprocedure blijken niet van invloed op het aantal verloren korte implantaten. Voorts onderzocht Telleman de effectiviteit van het gebruik van een kroonopbouw met een diameter kleiner dan die van het implantaat. Dit `platform-switching concept’ leidt tot minder botverlies rondom het implantaat, zo laat Telleman zien.

Gerdien Telleman (Amsterdam, 1980) studeerde Tandheelkunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de De Boeringsstichting. Telleman blijft ook na haar promotie werkzaam als tandarts-onderzoeker bij de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG.

Promotie: mw. G. Telleman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
datum: 22-10-2012

Proefschrift: Short dental implants in the posterior region. The effect of platform-switching and a nanorough surface on peri-implant bone loss

Promotor(s): prof.dr. G.M. Raghoebar, prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. A. Vissink

Faculteit: Medische Wetenschappen

bron:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen