Stamceldonorbank Europdonor zoekt donoren onder sporters

Op 22 oktober start de nationale Donorweek. Van maandag 22 tot en met zondag 28 oktober 2012 staat Nederland in het teken van orgaan- en weefseldonatie. Ook de Nijmeegse Stamceldonorbank Europdonor bij het UMC St Radboud komt in actie. Voor 25 procent van de patienten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie, is geen geschikte donor te vinden. Daarom gaat de bank sportscholen en sportclubs in de regio benaderen om nieuwe donoren te vinden. Een mooie doelgroep: sportende mensen zijn relatief jong en bovendien gezond.

Hoe meer verschillende stamcellen er in de database zitten, hoe groter de kans op een match voor de (bloed)kankerpatient, die een stamceltransplantatie nodig heeft. Het is vaak het laatste redmiddel in de behandeling. In Nederland zijn er 40.000 donoren geregistreerd, tegenover bijvoorbeeld 60.000 in Belgie. De Nederlandse stamceldonorbanken (Nijmegen en Leiden) werken nauw samen met banken wereldwijd, omdat het DNA van een Nijmeegse patient best kan matchen met dat van bijvoorbeeld een Australier en vice versa.

Sportscholen
In Nijmegen worden nu eerst het Universitair Sportcentrum en hardloopclubs benaderd. Uiteindelijk krijgen alle Nijmeegse sportscholen een brief en er gaat ook een mailing uit naar huisartsen.
De werving op sportscholen is mogelijk door sponsoracties, waarmee dit jaar 100.000 euro is opgehaald. Daarmee kan de bank duizend donoren binnenhalen: het kost 100 euro om iemands DNA te typeren.
Donoren mogen niet ouder zijn dan 45 jaar, en moeten gezond zijn.
Meer informatie op www.stamceldonor.

Donorweek
De Donorweek maakt ook dit jaar deel uit van de landelijke campagne: Nederland zegt Ja. Met deze campagne willen het ministerie van Volksgezondheid, een aantal gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het aantal registraties in het Donorregister verhogen.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen