WHO: Millenniumdoel 2015 voor tuberculose behaald

Extreem-resistente tuberculose (XDR-tbc) inmiddels in 84 landen aangetroffen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt vandaag in haar rapport ‘2012 Global TB Control Report Update’ de volgende hoofdpunten:
-Millenniumdoel 6 om de opmars van tuberculose te stoppen is bereikt.
-Het aantal nieuwe patienten blijft dalen in alle regio’s.
-De regio’s Afrika en Europa/Centraal-Azie blijven echter verontrustend achter bij het terugdringen van het aantal tbc-sterfgevallen.
-Het aantal landen met patienten met extreem-resistente tuberculose XDR-tbc is toegenomen tot 84. Voortgang in de aanpak van MDR-tbc blijft traag en ontoereikend.
-De ernst van MDR-tbc is het grootst in de WHO Europa regio.
-Verdere invoer van de nieuwste innovaties in diagnostiek en een verkorte behandeling voor MDR-tbc zijn cruciaal.

Millenniumdoel 6 om de opmars van tuberculose te stoppen bereikt
Millenniumdoel 6 om de opmars van tuberculose een halt toe te roepen is behaald, aldus de WHO. De regio’s Afrika en Europa/Centraal-Azie lopen echter verontrustend achter en zullen in dit tempo het millenniumdoel niet halen om in 2015 het aantal tbc-sterfgevallen vergeleken met 1990 te halveren.

Het wereldwijde aantal nieuwe tbc-patienten daalt. In het afgelopen jaar daalde het aantal tbc-patienten met 2,2 procent. Ook het aantal mensen dat door tuberculose komt te overlijden, is met 41 procent gedaald sinds 1990. Echter, het aantal tbc-patienten en -geïnfecteerden is nog enorm. In 2011 waren er naar berekening 8,7 miljoen nieuwe ziektegevallen, 13 procent van hen met een co-ïnfectie met hiv.

Antwoord op resistente tuberculose traag en ontoereikend
Het antwoord op de opmars van multiresistente tuberculose (MDR-tbc) is nog veel te traag. De beschikbaarheid van tweedelijnsmedicijnen en kortere behandelingen zijn hard nodig. Er is een groeiende groep MDR-tbc-patienten voor wie geen behandeling is. Dit is een enorm gevaar voor het aanwakkeren van resistenties. Dan gaan artsen onjuiste medicatie voorschrijven, wat leidt tot nog ergere vormen van resistentie.

Onlangs bleek uit een onderzoek in The Lancetdat zowel de aantallen MDR-tbc patienten als XDR-tbc patienten hoger zijn dan voorheen gedacht. In een aantal landen is ruim 40 procent van de nieuwe patienten geïnfecteerd met MDR-tbc

De aanwezigheid van XDR-tbc is door de WHO in 2011 in 84 landen gerapporteerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van januari 2010 (46 landen). Gemiddeld heeft negen procent van de MDR-tbc-patienten XDR-tbc.

Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: “Vooral dichtbij huis in Europa is sprake van een alarmerende toename van MDR-tbc. Slechts 19 procent wordt behandeld tegen MDR-tbc. Dat is onacceptabel.”

Betere diagnostiek en laboratoria cruciaal
Innovaties in diagnostiek zijn cruciaal in de strijd tegen tuberculose. Vooral de invoering van Xpert MTB/RIF, een snelle testmethode voor de diagnose van tuberculose en MDR-tbc in het bijzonder, is indrukwekkend te noemen. Tussen december 2010 en juni 2012 zijn al 1,1 miljoen Xpert MTB/RIF-testen aangekocht door lage- en middeninkomenslanden.

KNCV Tuberculosefonds is actief betrokken bij het invoeren van de Xpert MTB/RIF testmethode in de ruim dertig landen waar zij actief is. Dit is zeer relevant voor de aanpak van MDR-tbc en de diagnose van tuberculose bij hiv-geïnfecteerden. Ook de laboratoria voor het testen op tuberculose moet worden verbeterd. KNCV Tuberculosefonds heeft daarin een leidende rol. Een team van internationale experts wordt ingezet in landen voor het versterken van de laboratoriumketens met planning, kwaliteitsbewaking en onderzoek naar de uitvoering van de tbc-programma’s.

Waakzaamheid in Nederland ook hard nodig
Tuberculose is samen met kinkhoest en chronische hepatitis B de meest voorkomende meldingsplichtige infectieziekte in Nederland. In 2011 werd bij 1.007 personen in Nederland tuberculose vastgesteld. Naar verwachting zal het aantal tbc-patienten in Nederland voor 2012, net als de afgelopen vijf jaar, weer rond de 1.000 uitkomen. Dat betekent dat tuberculose nog steeds niet aan het dalen is in Nederland en onze aandacht hard nodig heeft. Elke dag komen er in Nederland nog drie nieuwe tbc-patienten bij. Peter Gondrie: Waakzaamheid in Nederland blijft hard nodig om tuberculose aan te pakken. Daarnaast blijft KNCV Tuberculosefonds haar expertise delen met ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat tuberculose in een vroeg stadium bij de bron wordt opgespoord en effectief wordt behandeld”. MDR-tbc werd in 2011 bij 15 patienten in Nederland vastgesteld. In 2010 waren er 11 MDR-tbc-patienten in Nederland. Alle MDR-tbc-patienten waren afkomstig uit het buitenland.

bron: KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen