Bloedserieus rekent op 8.900 studenten

Array

Op dinsdag 16 oktober trekt de halfjaarlijkse Bloedserieus-campagne zich weer op gang. Studenten en docenten zullen zich op diverse tijdstippen in zes Vlaamse studentensteden kunnen aanbieden om bloed te geven. De actie wil studenten mobiliseren om bloeddonor te worden. En dat is nodig: jongeren worden totnogtoe moeilijk bereikt, terwijl ze nochtans een cruciale doelgroep zijn.

Bloed kan maar 42 dagen worden bewaard. Voor Rode Kruis-Vlaanderen, structurele partner van vzw Bloedserieus, is het vinden van nieuwe donoren daarom een topprioriteit. 70% van de bevolking heeft ooit bloed nodig, terwijl slechts 3% al bloed geeft. Er is dus nog een groot groeipotentieel qua donoren. Ook jongeren zelf hebben veel bloed nodig, want onder meer door weekendongevallen zijn zij grote afnemers. Vzw Bloedserieus wil van die studenten en andere jongeren nu ook een grote groep bloeddonoren maken.

Bloedserieus wil trouwe donoren
Daan Neels, Ondervoorzitter van Bloedserieus en student Sociaal-economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen: âHet doel van onze vzw is om bloed- en plasmadonatie onder studenten in heel Vlaanderen te promoten. Bloedserieus is niet op zoek naar enkele ‘quick wins’, maar wil studenten warm maken om ook na hun studententijd te blijven geven. Trouwe donoren, daar gaat het ons om. Daarom is er twee maal per jaar een Bloedserieus-campagne. We organiseren de bloedinzamelingen op de campussen van hogescholen en universiteiten, dicht bij de leefwereld van de studenten. Dat werkt.

16.500
De ambitie van vzw Bloedserieus is niet min. Ze wil dit academiejaar 16.500 bloedgiften inzamelen. Dat zou een toename van maar liefst 25% op twee jaar tijd zijn. Voor het academiejaar 2014-2015 ligt de lat nog een pak hoger met 18.000 bloedgiften als streefcijfer. Daan Neels klinkt vastberaden: âAls we ons baseren op de cijfers van de voorjaarscampagne in maart, dan gaan we ons doel zeker halen. Bloedserieus moet de komende maand nog ongeveer 8.900 studenten bereiken. In het totaal zijn er â verspreid over Antwerpen, Brussel, Diepenbeek, Gent, Kortrijk en Leuven ’21 bloedinzamelsessies gepland. Op dinsdag 16 oktober om 13.00 uur wordt in Hal A van de campus KULAK in Kortrijk het startschot gegeven. Afronden doet Bloedserieus op 22 november âs namiddags op campus Middelheim in Antwerpen. Om voorbereid te kunnen zijn op de toestroom van studenten, vragen we dat ze zich bij voorkeur op voorhand registreren op onze site www.bloedserieus.be’

Instroom donoren cruciaal
âRode Kruis-Vlaanderen draagt de actie een warm hart toeâ, zegt Piet Waterkeyn, Voorzitter van vzw Bloedserieus en Manager van het bloedtransfusiecentrum van Rode Kruis-Vlaanderen in Antwerpen. âJaarlijks valt ongeveer 10% van de donoren weg, bijvoorbeeld omdat ze de leeftijdsgrens (70 jaar voor bestaande donoren) bereikt hebben of ziek zijn geworden. Daarom is het cruciaal om ook een goede instroom van nieuwe donoren te hebben, iets wat Bloedserieus mee helpt te verwezenlijkenâ, aldus Waterkeyn.

Bron: Rode Kruis-Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen