De dokter in dubio

Het erkennen en aanpakken van onzekerheid bij huisartsen bij het stellen van diagnoses kan grote voordelen hebben voor de kwaliteit van de zorg. Dit betoogt Henk de Vries in zijn oratie op 26 oktober ter gelegenheid van de aanvaarding van de leerstoel Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder voor onderwijs, aan VUmc.

Diagnostische onzekerheid hoort bij de (huisarts)geneeskunde en is prominent aanwezig bij complexe problemen, aspecifieke klachten, onduidelijke symptomen, atypische klinische beelden, onzekere testuitkomsten en symptoomdiagnosen. Het is een waardevol signaal om een wissel te nemen in de werkwijze bij het klinisch redeneren: van grotendeels automatisch expertdenken naar expliciet en analytisch redeneren en van alleen beslissen naar samen met collega’s en met de patient: shared decision making in de ruimste zin.

Voordelen voor de zorg
Het is goed mogelijk om diagnostische onzekerheid effectief aan te pakken, vooral met diverse strategieen uit de moderne competentiegerichte medische opleiding. Het erkennen en aanpakken van diagnostische onzekerheid – onder meer door intercollegiale consultatie en patientbesprekingen – zou grote voordelen kunnen hebben voor de kwaliteit van de zorg: minder fouten en lagere kosten. De patient raakt meer betrokken en het is plezieriger werken voor de huisarts zelf.

Nader onderzoek
Onzekerheid bij het stellen van diagnoses verdient nader onderzoek. De Vries beveelt een aantal aspecten aan om nader te onderzoeken: het voorkomen van diagnostische onzekerheid, de vormen waarin het zich voordoet, de aanpak door huisartsen, de relatie met diagnostische fouten, en interventies bij huisartsen (in opleiding), gericht op het effectief omgaan met diagnostische onzekerheid.

(c) Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
* Startdatum 26-10-2012
* Tijd15.45
* LocatieAula

* TitelDe dokter in dubio: omgaan met diagnostische onzekerheid

* Sprekerprof.dr. H. de Vries

* OnderdeelVU medisch centrum

* WetenschapsgebiedMedisch

* Evenementtype Oratie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen