Record schadevergoeding schildersziekte

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft een recordbedrag aan schadevergoeding afgedwongen voor een werknemer met de gevreesde schildersziekte OPS: € 345.000. De man werkte jarenlang met hoge concentraties oplosmiddelen bij het opbouwen en schoonmaken van verfrollen. Daardoor kampt hij met geheugenverlies, vermoeidheid en stemmingsstoornissen.

“Dit is van belang voor iedereen in onze sectoren die met gevaarlijke chemische oplosmiddelen heeft gewerkt” zegt Charley Ramdas, vicevoorzitter van FNV Bouw. “Schilders en andere vaklieden hebben jarenlang grote risico’s gelopen. Terwijl de gevaren van de oplosmiddelen al in de jaren zestig bekend waren.”

Vierhonderd
De man die nu een forse schadevergoeding tegemoet kan zien, werkte in een lamellenfabriek en is een van de ongeveer vierhonderd Nederlanders met OPS. Behalve ernstig geheugenverlies en extreme moeheid, veroorzaakt de ziekte ook hoofdpijn, persoonlijkheidsveranderingen en aantasting van vitale organen.

Sinds de FNV het Bureau Beroepsziekten 12 jaar geleden oprichtte, zijn er weinig zaken geweest die zo lang hebben gelopen als deze. “Laten werkgevers en verzekeraars hieruit vooral opmaken dat – als het moet – we tot het bittere eind strijden voor genoegdoening en gerechtigheid wanneer de gezondheid van werknemers is aangetast” aldus Ramdas. “Al kan geld natuurlijk nooit meer dat een pleister op de wonden zijn.”

Meer meldingen
Eerder deze week werd bekend dat het aantal meldingen van beroepsziekten in 2011 is toegenomen. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten registreerde er 300 per 100.000 werknemers; een jaar eerder was dat 260.

Volgens Ramdas onderstrepen deze cijfers het belang van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. “Via ons kunnen mensen onaanvaardbare risico’s aan de kaak stellen. Hoe meer mensen dat doen, hoe groter de preventieve werking is die daarvan uitgaat.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen