Schippers: DNA van wetenschappelijk onderzoek moet ook door justitie gebruikt kunnen worden

Array

Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Dat staat in een concept-wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, meldt de NOS. Het voorstel is in handen van het tv-programma KRO Reporter. Zorgprofessionals zijn tegen het plan. De KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creeren. Het nieuwe kabinet moet over het voorsel stemmen.

UPDATE: Volgens het voorstel krijgt Justitie toegang tot weefsel dat ziekenhuizen bewaren van patienten na hun behandeling. Het gaat om lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders. Op dit moment is er, volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate, geen wettelijke regeling die justitie toegang
geeft tot het lichaamsmateriaal. Met het voorstel van Schippers nemen de mogelijkheden van Justitie ‘zeker toe’.

Het wetsvoorstel ziet ook toe op biobanken. Dat zijn speciale collecties lichaamsmateriaal opgezet voor wetenschappelijk onderzoek. Het samenwerkingsverband van biobanken, de BBMRI, reageert kritisch: ”Over de rug’ van de biobanken wordt toch een landelijke opsporingsdatabase gecreeerd’.

Volgens het wetsvoorstel `gaat het om situaties waarin de verdachte of veroordeelde vermist, voortvluchtig of overleden is. In die gevallen kan het zijn dat het lichaamsmateriaal dat van betrokkene binnen de gezondheidszorg wordt bewaard, kan worden gebruikt ten behoeve van strafvordering’.
Het gaat dan om verdachten van ernstige misdrijven als moord of verkrachting.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen