Stand van zaken Salmonellabesmetting

Array

Afgelopen week is door het RIVM bij 400 patienten een Salmonellabesmetting aangetoond. In totaal zijn nu 950 mensen ziek geworden door de uit de handel genomen gerookte zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger.

Tot vrijdag 12 oktober is bij 400 nieuwe patienten vastgesteld dat zij een besmetting hebben opgelopen met Salmonella Thompson. De toename is nog steeds het gevolg van de consumptie van besmette zalm in de periode voordat die begin oktober uit de schappen is gehaald (in het kader van de landelijke terughaalactie). Ook de toegenomen aandacht voor de Salmonellabesmetting heeft invloed: mensen met klachten gaan daardoor eerder naar de huisarts. Zo worden besmettingen bekend, die anders niet aan het licht zouden zijn gekomen.

Inmiddels is het bekend geworden dat drie oudere mensen zijn overleden ten gevolge van een infectie met Salmonella Thompson. Voor een Salmonella-infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. Dat betekent dat artsen en laboratoria individuele patienten met een Salmonella-infectie niet bij de GGD hoeven te melden. Ook patienten zelf hoeven geen melding te maken van een (mogelijke) Salmonella-infectie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen