Stichting Bezinning Orgaandonatie opent gesprekslijn voor twijfelaars

Array

Te weinig aandacht voor mensen met aarzeling over orgaandonatie
Voor mensen die aarzelingen hebben als het om orgaandonatie gaat, bestaat in Nederland onvoldoende aandacht. Als gevolg van de grote sociale druk wordt het twijfelaars moeilijk gemaakt om dat onderwerp openlijk te bespreken. Die druk wordt mede veroorzaakt door campagnes zoals ‘week van de donor’ die overheid en belangenorganisaties over de burgers uitstorten. Er is sprake van een groot taboe en om dat te doorbreken start de Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) met de telefonische informatie/hulplijn Orgaandonor? Ik twijfel.

In de week van 22 t/m 27 oktober kunnen twijfelaars met hun vragen terecht op telefoonnummer 06-44197619 en op [email protected] Zij treffen daar deskundigen die een open oor hebben voor de gerede twijfels die er bestaan. De SBO neemt dit initiatief omdat zij de informatie van de overheid eenzijdig, onvolledig en deels achterhaald vindt. Die voorlichtingsactiviteiten zijn volgens de SBO alleen gericht op het verkrijgen van zoveel mogelijk orgaandonoren. Zij houden geen rekening met de gevoelens van mensen die om verschillende redenen moeite hebben met orgaandonatie , o.a. omdat het doneren van organen een natuurlijk stervens- en rouwproces belemmert. Veel betrokkenen realiseren zich dat pas als het zover is. (Renate Greinert: ‘Ongestoord Sterven – een ruimere kijk op orgaandonatie’)
Dit nummer blijft ook na deze week bereikbaar op woensdag van 10.00 – 13.00 uur.

Daarnaast rijst steeds meer twijfel over de vraag of het hersendoodcriterium dat in Nederland gehanteerd wordt om een orgaandonor dood te verklaren deugdelijk is. De SBO heeft inmiddels voldoende aanwijzingen uit de medische wereld waaruit de conclusie getrokken kan worden dat dit criterium ondeugdelijk is en dat orgaandonoren nog in leven zijn. Te snel wordt aangenomen dat hersendode personen werkelijk dood zijn en niet meer tot leven gewekt kunnen worden, aldus de SBO.

Voor meer informatie https://vimeo.com/50774797; wachtwoord ‘eikbos’

Echter, prof. dr. Cicero Galli Coimbra, hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Sao Paolo in Brazilie, is er onlangs in geslaagd enige hersendood verklaarde patienten weer tot bewustzijn te brengen door een nieuwe behandeling toe te passen.

In 1989 is de Engelse hartchirurg dr. David Wainwright Evans al gestopt met harttransplantaties omdat hij ervan overtuigd is dat harten worden weggehaald uit levende mensen. Twee andere Engelse cardiologen uit zijn ziekenhuis en 14 anesthesisten uit een ander Engels hospitaal weigeren eveneens aan deze operaties deel te nemen.

Prof. dr. Coimbra is van 7 t/m 11 november in Nederland. Zijn CV is te verkrijgen via [email protected] of 050-4042277. Hij is o.a. te zien op http://de.gloria.tv/?media=27988

Op 9 november organiseert de SBO een congres over dit thema onder de titel ORGAANDONOREN ZIJN NIET DOOD! Het omstreden hersendoodcriterium in relatie tot het stervensproces zal hier worden besproken door deskundigen.

Congresinformatie
Prof. dr. Cicero Coimbra zal op dit congres duidelijk maken dat het in Nederland gehanteerde hersendoodcriterium onhoudbaar is. Hier geldt immers: hersendood is dood.

Prof. dr. Kees van Huffelen, klinisch neurofysioloog aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de commissies Hersendoodcriteria van de Gezondheidsraad, zal de visie van de commissies geven.
Prof. dr. Heleen Dupuis, medisch-ethicus en Eerste Kamerlid geeft haar visie op wetgeving en beleid.
Renate Greinert uit Duitsland spreekt over haar ervaringen met haar hersendood verklaarde donorzoon.
Dr. Guus van der Bie, arts en docent aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, neemt in de context van orgaandonatie het stervensproces onder de loep.
Een forumdiscussie o.l.v. dagvoorzitter drs. Ari van Buuren besluit het congres.

Titel van het congres: ORGAANDONOREN ZIJN NIET DOOD!
Datum en tijd: vrijdag 9 november 2012 van 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: congrescentrum Regardz Eenhoorn te Amersfoort.
Perscontact: Ger Lodewick 050 – 404 2277 of 06 – 4547 9047.
Website SBO: www.bezinningorgaandonatie.nl
Aanmelding: ga naar www.iona.nl.

De Stichting Bezinning orgaandonatie is een onafhankelijke stichting. Zij wil zo volledig mogelijke informatie naar buiten brengen en niet slechts informatie om het aantal donoren te doen toenemen.
De stichting spreekt zich niet uit voor of tegen orgaandonatie, maar vindt dat alle burgers volledig geïnformeerd dienen te worden.

Het initiatief tot dit congres wordt ondersteund door:
Dirk Jan Bakker – chirurg en lid Raad van Bestuur Vita Valley
Abdulwahid van Bommel – imam
D̩sanne van Brederode Рfilosofe en schrijfster
Heleen Dupuis – medisch ethica en lid Eerste Kamer
Binyomin Jacobs – opperrabbijn
Arjo Klamer – hoogleraar culturele economie
Carlo Leget – hoogleraar leraar ethiek van de zorg
Pim van Lommel – cardioloog en BDE-onderzoeker
Aart Mak – radiopastor Kerk zonder Grenzen
Annemiek Schrijver – televisiepresentatrice
Jan Taal – klinisch psycholoog School voor Imaginatie Amsterdam
Marieke de Vrij – raadsvouw in zake maatschappelijke vraagstukken
Herman Wijffels – hoogleraar Sustainability and Social Change
Johannes Witteveen – oud-minister economische zaken

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

2 thoughts on "Stichting Bezinning Orgaandonatie opent gesprekslijn voor twijfelaars"

  1. Hmm, een rabijn, een pastor en een imam. Het lijkt erop dat de SBO vooral het zielenheil van de potentiele donor op het oog heeft en dit zwaarder laat wegen dan het mogelijk redden van levens.

    Ik heb persoonlijk geen moment het idee dat twijfelaars het moeilijk hebben of onder druk worden gezet (ben zelf overigens ook geen donor en kan me toch prima door de maatschappij bewegen).

    De objectiviteit van de hulplijn lijkt me bovendien dubieus te noemen. De opzet van deze groep doet mij denken aan de Vereniging Kritisch prikken; de eigen levensovertuiging overgieten met een wetenschappelijk sausje en onder het mom van ’tegenwicht bieden’ misinformatie verspreiden. Overigens heb ik deze hulplijn niet gebeld dus het betreft hier slechts een eerste indruk van mijn kant.

    Ik zou zeggen: als je op grond van je levensovertuiging geen donor wilt zijn, dan gewoon niet doen! Mocht je hiermee moeite hebben, dan kunnen je kerkgenoten je daar vast een luisterend oor in bieden.

    AJR Sikkema
    Nijmegen

  2. Een terecht initiatief!
    Er wordt een eenzijdige campagne gevoerd waarbij vrijwel geen ruimte is voor tegenargumenten.
    Er wordt een sociale druk op mensen gelegd.

    Daarnaast hoop ik van harte dat het niet zo ver zal komen dat iedereen die zich niet wenst te registreren, automatisch als donor wordt beschouwd!
    Veel in dit land is in handen van de staat, maar toch niet mijn lichaam mag ik hopen.
    Je zou je bijna in maoïstisch China wanen.

Comments are closed.

Recente artikelen