Verbetering lokale pijnstilling verkleint mogelijk kans op terugkeer kanker

Patienten die tijdens hun operatie een epidurale (lokale) pijnstillingskatheter kregen, hebben mogelijk een betere kans om na 5 en 10 jaar nog in leven te zijn. Tot deze opzienbarende conclusie kwamen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Integraal Kankercentrum Zuid. De conclusie is de uitkomst van een onderzoek naar de gevolgen van lokale pijnstilling op de lange termijnuitkomsten van dikke darmkanker. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis initieert verder onderzoek. Dit keer bij patienten met borstkanker en in samenwerking met andere ziekenhuizen.

Het JBZ en het IKZ presenteerden de resultaten van hun onderzoek tijdens het 32e Europese Chirurgische Oncologie Congres. Eerder werd tijdens het 9e Bossche Borstkanker Congres door onderzoekers uit het JBZ al stilgestaan bij enkele studies die het belang van goede lokale pijnstilling bij borstkanker onderstreepten. Opvallend daarbij was de aanwijzing dat betere lokale pijnstilling door een paravertebraal block (lokale verdoving van één zijde van de borstkas) de kans op terugkomst van de kanker zou kunnen verkleinen. Besloten werd om verder onderzoek te doen en wel naar de gevolgen van het geven van lokale pijnstilling op de lange termijnuitkomsten van dikke darmkanker.

Van een grote groep patienten die in het JBZ een operatie hadden ondergaan in verband met darmkanker werd nagegaan of zij een lokale pijnstillingskatheter hadden gekregen. Gecorrigeerd werd voor variabelen als leeftijd, geslacht en stadium van de kanker. Vastgesteld werd dat patienten die een epidurale pijnstillingskatheter hadden gekregen tijdens hun operatie, na 5 en 10 jaar vaker in leven waren dan zij die geen epidurale pijnstilling hadden gekregen. Dit  effect  was ook te zien bij patienten die in een spoed-setting waren geopereerd.

Dit opzienbarende nieuws heeft tot veel discussie geleid. Om de hypothese verder te onderzoeken wordt op korte termijn vanuit het JBZ verder onderzoek opgestart. Daarbij wordt bij patienten met borstkanker onderzocht wat het effect is van het toevoegen van lokale pijnstilling door middel van een paravertebraal block.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.
Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen