Kwaliteit en veiligheid van de zorg moeten voorop staan bij taakherschikking

Array

Oratie 31 oktober 2012 16:00 uur
In de oratie van Benedikt Preckel staat taakherschikking in de gezondheidszorg, in het bijzonder de perioperatieve zorg, centraal. Door de handelingen beter in protocollen vast te leggen, kan het vertrouwen tussen beroepsgroepen verbeteren. Er is echter wel onderzoek nodig om te laten zien dat door taakherschikking de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet in het geding komen.

De afgelopen jaren is de belangstelling voor verschillende vormen van taakherschikking in de gezondheidszorg sterk toegenomen. Taakherschikking zou bijdragen aan een betere, meer patientgerichte en meer doelmatige zorg. Artsen blijken zelf soms behoudend in hun gedrag, hoewel er mogelijkheden zijn om taken verantwoord over te hevelen. Hoe patienten die een operatie moeten ondergaan de zorg ervaren als zij in aanraking komen met verpleegkundig personeel dat duidelijk omschreven medische taken uitvoert, is ook nog onvoldoende onderzocht.

Dhr. prof. dr. B. Preckel, hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder Patientveiligheid in het Peri-operatieve proces: Taakherschikking in de perioperative zorg – effectief en veilig?

* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam
Toegang vrij
Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen