Nieuwe inzichten bieden perspectief op behandeling Systemische lupus erythematodes

Array

De observaties die Nan Shen deed in zijn promotieonderzoek, verschaffen nieuwe inzichten in het ontstaan van de auto-immuunziekte Systemische lupus erythematodes (SLE). Ook dragen ze bij aan de ontwikkeling van nieuwe biomarkers voor de ziekte en bieden ze een perspectief op behandeling voor SLE door selectieve manipulatie van zogeheten miRNA’s.

Bij Systemische lupus erythematodes (SLE) worden meerdere organen aangevallen door het eigen afweersysteem en raken deze beschadigd. Kennis over het ontstaan van de ziekte en behandelmogelijkheden zijn beperkt. Wel worden bij SLE veranderingen in de interferon type I-respons gevonden; T-cellen produceren minder van het cytokine IL-2.

Nan Shen richtte zich op de rol van microRNA’s (miRNAs) bij het ontstaan van SLE. Dit zijn kleine, niet-coderende RNA’s die genexpressie blokkeren. Bijna de helft van de genen die betrokken zijn bij de afweer wordt door deze miRNAs gereguleerd. Shen keek naar de expressie ervan bij lupuspatienten en zag onder andere dat het manipuleren van miR-146a rechtstreeks effect had op de interferon type I-respons. Daarnaast bleek dat miR-31 te weinig tot expressie komt in lupus T-cellen; overexpressie van miR-31 in T-cellen liet de productie van IL-2 door deze cellen toenemen.

02nov2012 10.00 uur
Promotie
Dhr. N. Shen: Micromanagement of Lupus Autoimmunity by MicroRNAs. Promotor is dhr. prof. dr. P.P. Tak.

 

* Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam

Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen