RIVM in de verdediging

Array

Persbericht van Stichting Rechtsbescherming Gezondheidszorg Allochtonen
RIVM in de verdediging (n.a.v. artikel in Volkskrant online, 17 oktober 2012)
Beschuldigingen aan het adres van het RIVM blijken doel te treffen. In zijn publicatie Falend beleid beschuldigt de publicist en voormalig huisarts Makdoembaks het RIVM en professor Coutinho van grove nalatigheid in verscheidene kwesties (SOA-beleid, VRE-uitbraak en de Q-koorts). Het RIVM gaat niet op kwesties zelf in maar lanceert een persoonlijke aanval op de arts Makdoembaks die deze kwesties aan de orde stelt.

Het RIVM weerlegt geen van de geuite beschuldigingen, maar verwijst naar een 15 jaar oude zaak, waarin zij eerder in conflict kwamen met Makdoembaks. In plaats op de kwestie in te gaan speelt het RIVM het op de persoon. Dat zou een gerenommeerd instituut als het RIVM niet nodig mogen hebben, maar kennelijk heeft het instituut geen ander verweer.

De zaak waarnaar het RIVM verwijst, zonder overigens de context te vermelden waarin deze speelt, is niet alleen jaren oud, maar ligt veel genuanceerder dan het online artikel van de Volkskrant weergeeft.

Makdoembaks schrijft hierover:
RIVM-directeur had door Inspectie gestopt kunnen worden
Nepmedicijnen bij open-TBC

De Inspecteurs voor de Volksgezondheid (F.Biesenbeek, P.Lens) hebben in 1997 verzuimd de eindverantwoordelijke ambtenaar van de afdeling Tuberculosebestrijding van de Amsterdamse GGD (TB-GGD), prof.dr. Roel Coutinho, uit zijn ambt te zetten.

Het bovenstaande zou gerechtvaardigd zijn geweest, omdat de TB-GGD illegale patienten met open- TBC (zeer besmettelijke long-TBC) van huisarts Makdoembaks uit de Bijlmer met goedkope ‘nepmedicijnen’ (penicillinen) in plaats van de duurdere tuberculostatica behandelde. Hierdoor zijn vele Amsterdammers, zonder dat zij het weten, met de tuberculosebacil besmet.

De kwestie kwam aan de orde in een tuchtzaak waaraan het RIVM-persbericht (dagbladen online, 17 oktober 2012) refereert. De huisarts Makdoembaks was aangeklaagd bij het tuchtcollege, omdat hij de Ambulancedienst van de Amsterdamse GGD (CPA) had verweten dat deze een 50-jarige illegale Surinamer met een hersenbloeding te laat opgehaald hadden waardoor de zieke was komen te overlijden.

De CPA-directeur Iwema Bakker werd uit zijn functie gezet en Makdoembaks kreeg een boete van 1000 gulden.

Makdoembaks 130 pagina’s tellende verweer werd door het Amsterdamse Tuchtcollege ter zijde gelegd, waardoor de heer Roel Coutinho vrijuit ging.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen