Catharina Ziekenhuis houdt thema-avond over ‘etalagebenen’

Array

Medewerkers van de afdeling Vaatchirurgie van het Catharina Ziekenhuis geven op woensdag 7 november voorlichting aan patienten en belangstellenden over ‘etalagebenen’ en de mogelijke behandelingen. De informatieavond wordt gehouden in de Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via [email protected] of bel met 040 – 239 71 52.

Patienten met claudicatio intermittens, de medische term voor ‘etalagebenen’, hebben pijn in de benen bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen slagaderverkalking in de benen, maar niet iedereen heeft hier ook last van. Naar schatting drie procent van de mensen van 55 jaar of ouder heeft klachten. Bij mensen van 70 jaar en ouder loopt dat percentage op tot vijftien procent.

De klachten verbloemen
Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten patienten stoppen met lopen, omdat zij pijn in de benen krijgen als gevolg van zuurstoftekort in de beenspieren. Door enige tijd te wachten zakt de pijn en kan de patient weer verder lopen tot de klachten opnieuw optreden. Veel mensen verbloemen de klachten door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn. Vandaar de term ‘etalagebenen’.

Veel mensen denken dat de klachten een logisch gevolg zijn van intredende ouderdom en zoeken daarom niet direct medische hulp. Een gevolg is dat mensen minder lichamelijke activiteiten ondernemen, waardoor de situatie mogelijk verslechtert. Behandeling is echter heel goed mogelijk.

Lopen voor je leven
Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut (gesuperviseerde looptherapie) de eerste keus behandeling voor etalagebenen is. Door deze vorm van therapie neemt de maximale loopafstand (in meters) tot wel 200% toe en neemt het risico op andere hart- en vaatziekten af.

Het Catharina Ziekenhuis werkt intensief samen met ClaudicatioNet. ClaudicatioNet is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptherapie. Een belangrijke succesfactor voor het slagen van de behandeling is dat de fysiotherapeut speciaal opgeleid is om patienten met deze ziekte te behandelen.

bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen