Zorgprofessionals Utrecht Oost binden strijd aan tegen hart- en vaatziekten

Array

Unieke samenwerking tussen eerste en tweedelijns zorgverleners resulteert in gratis online test.
Op dit moment overlijden in de provincie Utrecht jaarlijks meer dan 2500 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Om dit aantal te verminderen is het van belang dat het risico op hart- en vaatziekten eerder wordt opgespoord. Hiervoor zijn de huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners in Utrecht Oost, vertegenwoordigd door Stichting Utrecht Oost GEZond, een unieke samenwerking aangegaan met zorgverzekeraar Achmea en de cardiologen van het Cardiologie Centrum Utrecht. Zij hebben gezamenlijk het gezondheidsprogramma ‘CrossRoads’ ontwikkeld. Onderdeel van het gezondheidsprogramma is een online test welke patienten en zorgverleners in een vroeg stadium inzicht geeft in het hart- en vaatrisico. De bewoners van Utrecht Oost kunnen vanaf 3 november 2012 via www.utrechtoostgezond.nl/crossroads de gratis online test invullen met een aantal vragen over onder meer leefstijl en medicatiegebruik. Aan de hand van de resultaten krijgen zij een profiel van het hart- en vaatrisico. Op basis van deze inschatting wordt de bewoner geadviseerd om al dan niet contact op te nemen met de huisarts en kan er snel actie worden ondernomen.

Wanneer het risico groen is hoeft de bewoner niets te doen, behalve natuurlijk de gezonde leefstijl te handhaven. Blijkt het risico oranje of zelfs rood is het zaak dat de bewoner contact opneemt met de praktijkverpleegkundige van de huisarts. Deze bespreekt de test met de patient en bekijkt door middel van een aantal laboratoriumbepalingen of het risico daadwerkelijk verhoogd is. Wanneer dit zo is wordt de huisarts en eventueel de cardioloog geraadpleegd om te kijken of deze hart- en vaatziekten bespeurt of een belangrijk verhoogd risico ziet. Mocht dit zo zijn dan zal er verdere behandeling worden ingezet. De doelgroep van de test bestaat uit alle bewoners van Utrecht Oost in de leeftijd van 30 tot 70 jaar die staan ingeschreven bij een van de aangesloten huisartsenpraktijken.

Start van gezondheidsprogramma op zaterdag 3 november in het Wilhelminapark
Op zaterdag 3 november wordt tussen 11:00 uur en 13:00 uur de aftrap gegeven van het nieuwe gezondheidsprogramma ‘CrossRoads’ in het Wilhelminapark in Utrecht. Om 11:00 uur wordt er gestart met een hardlooprondje voor alle bewoners van Utrecht Oost, onder begeleiding van de zorgprofessionals. Hierna is het voor de bewoners mogelijk om de gratis test ter plaatse in te vullen en het hart- en vaatrisico te bepalen. Voor vermaak voor kinderen wordt gezorgd.

Besparing op zorgkosten

Door vroege opsporing van hart- en vaatziekten en door de zorg zoveel mogelijk bij de huisarts (eerste lijn) te houden wordt een aanzienlijke besparing op de zorgkosten gerealiseerd. Verder wordt dubbele diagnostiek verminderd, het voorschrijven van generieke (goedkope) medicatie bevorderd en de patienttevredenheid vergroot. Oftewel, betere zorg tegen lagere kosten.

Recente artikelen