Immigranten en gastro-enterologische en hepatologische aandoeningen: wat kunnen we leren van ervaringen in Nederland?

Array

Immigranten die vanuit andere werelddelen naar Europa komen kunnen een scala aan klinische uitdagingen meebrengen voor gastro-enterologen en andere specialisten die zich bezighouden met spijsverteringsstoornissen. Onderzoeken die in Nederland zijn uitgevoerd doen vermoeden dat mensen met verschillende etnische achtergronden een uniek spectrum aan maag-darmziekten vertonen, waarbij sommige meer algemeen zijn binnen de inheemse populatie dan andere.

Dr. Ruud Loffeld van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam vertelde journalisten tijdens de 20ste United European Gastroenterology Week (UEG Week 2012, Europa’s grootste gastro-enterologische congres) in Amsterdam dat clinici zich bewust moeten zijn van deze verschillen en hun klinische benadering dienovereenkomstig moeten aanpassen. “Mensen die afkomstig zijn uit andere delen van de wereld kunnen aan andere ziekten van het maag-darmkanaal lijden”, zo vertelde hij. “Dus in gebieden met een hoog immigratiecijfer kunnen clinici veranderende morbiditeitpatronen verwachten die van invloed kunnen zijn op hun dagelijkse praktijk.”

Immigratie in Nederland
Volgens Dr. Loffeld, heeft Nederland altijd veel immigranten aangetrokken, waarbij mensen uit alle delen van de wereld in groten getale naar ons land kwamen. In een streek in het bijzonder, de Zaanstreek ten noorden van Amsterdam, woont een groot aantal Turkse immigranten, die nu ongeveer 10% van de bevolking van deze streek vormen. Dit biedt volgens Dr. Loffeld een unieke kans om de verschillen in gastro-intestinale ziekten tussen patienten van Turkse afkomst en autochtone Nederlanders te vergelijken.

“De Turkse inwoners van de Zaanstreek zijn nu derde- of zelfs vierde-generatie immigranten en ze bezoeken allemaal het plaatselijke ziekenhuis”, legde Dr. Loffeld uit. “Hierdoor konden we in de loop der jaren een aantal epidemiologische onderzoeken uitvoeren die ons hebben geholpen etnische verschillen bij het optreden van algemene maag-darmstoornissen en de gevolgen daarvan duidelijker te definieren. In onze streek is de overgrote meerderheid van patienten met hepatitis B of C van Turkse afkomst, voornamelijk omdat deze aandoeningen in Turkije veel meer voorkomen en infectie tussen familieleden algemeen is. Gelukkig zijn de meeste van deze patienten asymptomatisch en hebben ze geen leverschade.”

Ziekten van het bovenste deel van het maag-darmkanaal
Zoals Dr. Loffeld uitlegde, is een van de meest opvallende verschillen tussen Turkse immigranten en autochtone Nederlanders op het gebied van aandoeningen van het bovenste deel van het maag-darmkanaal peptische zweerziekte. Onderzoeken hebben aangetoond dat Turkse zweerpatienten meestal mannen zijn, die aanzienlijk jonger zijn dan Nederlandse zweerpatienten, en die voornamelijk Helicobacter pylori-positief zijn.1 Hij vertelde dat het voorkomen van de zweerziekte en H. pylori-infectie in beide populaties afneemt,2,3 maar dat de refluxziekte helaas lijkt toe te nemen onder de Turkse bevolking.3

“Onze onderzoeken doen vermoeden dat de snelheid waarmee men H. pylori oploopt zowel onder de Turkse als de Nederlandse populatie afneemt, met nu minder dan 10% infectie in de Nederlandse populatie die in deze streek woont3”, aldus Dr. Loffeld. “Met de huidige infectiesnelheid duurt het echter vermoedelijk tot 2027 voordat dit lage niveau in de Turkse populatie is bereikt.3 Het helpt uiteraard niet dat resistentie tegen bepaalde antibiotica die worden gebruikt om H. pylori te behandelen met name bij mensen van Turkse afkomst die in onze streek wonen erg hoog is.4”

Ziekten van de dikke darm
Er zijn meerdere verschillen in aandoeningen van de dikke darm naar voren gekomen tussen Turkse en Nederlandse populaties die in de Zaanstreek wonen. Bij één onderzoek 5 bleek het voorkomen van diverticulose van de dikke darm (een algemene aandoening waarbij er anatomische abnormaliteiten van de wand van de dikke darm zijn die leiden tot de vorming van kleine zakjes) extreem laag te zijn. Een ander, recenter onderzoek liet zien dat colorectale adenomen (precancereuze groei) en colorectale kanker erg zeldzaam zijn onder Turkse mensen, maar als colorectale kanker voorkomt bij deze populatie, gebeurt dit meestal op jongere leeftijd en is het vaak agressiever.6

“Uit al deze onderzoeken blijkt duidelijk dat verschillende patronen van maag-darmziekten optreden bij verschillende etnische groepen”, besloot Dr. Loffeld. “Clinici moeten zich tijdens hun dagelijkse praktijk bewust zijn van deze verschillen.”

Referenties
1.     Loffeld RJ, van der Putten AB. The occurrence of a duodenal or gastric ulcer in two different populations living in the same region: a cross-sectional endoscopical study in consecutive patients. Neth J Med 2001;59:209-12.

2.     Loffeld SM, Loffeld RJ. Changing morbidity pattern in oesophagus, stomach and duodenum in Turkish patients: a time-trend analysis. Neth J Med 2010;68:280-4.

3.     Loffeld RJ, van der Putten AB. Changes in prevalence of Helicobacter pylori infection in two groups of patients undergoing endoscopy and living in the same region in the Netherlands. Scand J Gastroenterol 2003;38:938-41.

4.     Loffeld RJ, Fijen CA. Antibiotic resistance of Helicobacter pylori: a cross-sectional study in consecutive patients, and relation to ethnicity. Clin Microbiol Infect 2003;9:600-4.

5.     Loffeld RJ. Diverticulosis of the colon is rare amongst immigrants living in the Zaanstreek region in the Netherlands. Colorectal Dis 2005;7:559-62.

6.     Loffeld SM, Loffeld RJ. Colorectal cancer and adenomas are rare in individuals of Turkish descent living in the Zaanstreek region in the Netherlands. J Cancer Res Clin Oncol 2010;136:1439-43.

UEG – United European Gastroenterology – www.ueg.eu

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen