Probiotica studie bij zwangere vrouwen met constipatie

Zwangerschapsconstipatie is een veel voorkomend probleem. Toch is er momenteel geen geschikt middel verkrijgbaar die deze klacht kan verminderen. Laxeermiddelen kunnen de stoelgang wel bevorderen maar door veel voorkomende bijwerkingen zoals buikpijn en diarree worden deze beperkt gebruikt. Alternatieven die veilig zijn voor zowel moeder en kind zijn daarom zeer welkom.

Verschillende studies hebben al aangetoond bij andere doelgroepen dat probiotica klachten van constipatie kunnen verminderen. Onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) hebben daarom gekeken of dit ook het geval is bij zwangerschapsconstipatie. Twintig zwangere vrouwen met constipatie zijn hiervoor geïncludeerd in een klinische studie. Gedurende vier weken kregen zij dagelijks een dosis probiotica (Ecologic® Relief, Winclove). Bij de start van de studie, na 2,4 en 6 weken vulden de vrouwen dagelijks een vragenlijst over hun stoelgang en eventuele darm problemen in. De onderzoekers hoopten een verbetering te zien in het aantal keren dat de vrouwen ontlasting hadden en de klachten die ze hiervan ervaarden.

Uit de resultaten kwam  naar voren dat de ontlasting frequentie significant toenam van 3 maal per week voor de start met probiotica tot 7 maal per week in week 2 (p<0.001) en 6 maal in week 4 (p<0.01). Ook klachten zoals buikpijn en reflux namen af gedurende het probiotica gebruik.

Probiotica zouden een waardevolle toevoeging  voor de behandeling van zwangerschapsconstipatie kunnen zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen