VU benoemt vijf jonge topwetenschappers tot hoogleraar

De Vrije Universiteit Amsterdam benoemt per 1 januari vijf excellente jonge VU-wetenschappers tot hoogleraar in het University Research Chair programma. Met dit programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers die worden beschouwd als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij zijn geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst. De vijf eerste University Research Chair-hoogleraren zijn Arianna Betti, Davide Iannuzzi, Albert Menkveld, Erwin Peterman en Wim van Westrenen. Rector Magnificus Lex Bouter maakte hun namen 19 oktober bekend tijdens de Dies Natalis van de VU: “We verwachten veel van deze wetenschappers.”

Van taalfilosofie tot optische vezels
De vijf URC-hoogleraren worden voor vijf jaar benoemd als URC-hoogleraar, daarna bieden de faculteiten hen een vaste aanstelling als hoogleraar. De komende vijf jaar komen er jaarlijks vijf van deze leerstoelen bij.

De vijf aanstaande hoogleraren werken op uiteenlopende wetenschapsgebieden.

Arianna Betti
(Wijsbegeerte) is taalfilosofe. Zij ontving eerder deze maand als eerste filosoof ooit een Proof of Concept Grant van de European Research Council (ERC). Met deze € 150.000 gaat ze gegevens over cultureel erfgoed verzamelen en weergeven op een interactieve geografische kaart van Europa. In het project onderzoekt Betti de technische, commerciele en maatschappelijke mogelijkheden van dit initiatief. In 2008 ontving zij van ERC al een Starting Grant. Zij is lid van de Jonge Akademie van de KNAW en van de Global Young Academy

Davide Iannuzzi
(Exacte Wetenschappen) ontwerpt instrumentjes voor op de optische vezel: een meetinstrumentje niet groter dan een haar. Deze vezel is een sensor, waarmee je stroomversnellingen, elektrische en magnetische velden, trillingen en nog veel meer kunt meten en nanomicroscopie kunt uitvoeren. Voor deze ‘fiber-top technologie’ ontving hij in 2008 een ERC Starting Grant en in 2011 een ERC-Proof of Concept. Hij heeft inmiddels zijn eigen bedrijf Optics11 opgezet.

Albert Menkveld
(Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde) ontving in 2010 een Vidi van NWO voor zijn onderzoek naar de economische crisis en de financiele markten. Hij licht in de Europese en Amerikaanse media regelmatig financiele verschijnselen en gebeurtenissen toe. Ook heeft het Tinbergen Instituut hem uitgeroepen tot ‘beste alumnus’.

Erwin Peterman
(Exacte Wetenschappen) onderzoekt op moleculaire schaal de fysica van leven. Hij ontving in 2010 een Vici-subsidie van NWO voor zijn onderzoek. Hij maakt voor zijn onderzoek gebruik van geavanceerde technieken zoals fluorescentiemicroscopie en -spectroscopie en zogenaamde ‘optische pincetten.’

Wim van Westrenen
(Aard- en Levenswetenschappen) onderzoekt de gesteenten uit het binnenste van planeten om beter te begrijpen hoe onze aarde, de maan en andere planeten werken. Hij is lid van de Jonge Akademie van de KNAW en ontving in 2006 een Vidi-subsidie. Hij werkt onder andere samen met de NASA.

bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen