Arts-microbioloog Paul Verweij in top Europees schimmelonderzoek

Array

Europa wereldleider, Nederland op tweede plaats
Het tijdschrift Lab Times heeft een ranglijst samengesteld van het schimmelonderzoek dat is gepubliceerd in de jaren 1999-2010. Europa bezet de eerste plaats, gevolgd door de Verenigde Staten. In Europa leidt Duitsland met Nederland als verrassende tweede. Paul Verweij, arts-microbioloog in het UMC St Radboud, staat veertiende op de ranglijst. Hij publiceerde de afgelopen jaren veel over de schimmel Aspergillus fumigatus, die steeds vaker resistent is voor medicijnen. Vooral voor patienten met een verminderde afweer is een infectie met de resistente schimmel levensbedreigend.

Schimmels zijn nuttige organismen. Ze produceren antibiotica, ze zijn onmisbaar bij de productie van brood en bier en ze ruimen organisch afval op. Maar ze kunnen ook heel vervelend uit de hoek komen door allerlei landbouwgewassen aan te tasten of een massale slachting onder kikkers en amfibieen aan te richten. Sommige schimmels kruipen in de hersenen van mieren en nemen zo de controle over van de gastheer, zoals te zien is deze spectaculaire video.

Toenemende resistentie
Paul Verweij en collega’s in het UMC St Radboud hebben de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de schimmel Aspergillus fumigatus. Ze lieten zien dat de schimmel in patienten met een verminderde afweer vanaf 2000 steeds vaker resistent is. Het begint voorzichtig, maar neemt daarna voortdurend toe. Bovendien lijkt de resistentie niet veroorzaakt te worden door de medicijnen die de patienten gebruiken. Een verband met gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw en industrie dringt zich steeds nadrukkelijker op.

Niet alleen de landelijke media besteden aandacht aan het onderzoek, maar ook in het gerenommeerde wetenschapsblad Science haalt het onderzoek de nieuwspagina’s. Ook buiten Nederland worden de resistente Aspergillusschimmels gevonden. Verweij: “Internationaal onderzoek om het probleem goed in kaart te brengen is noodzakelijk, zodat daarna snel gepaste maatregelen kunnen worden genomen. Resistentie stopt niet bij de landsgrenzen.”
Het ministerie van VWS houdt de resistentieontwikkeling in de gaten. Daarvoor is in het UMC St Radboud een referentielaboratorium in het leven geroepen, dat nauw samenwerkt met het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM.

 

Recente artikelen