‘Cannabisachtige stoffen uit eigen lichaam helpen kinderen spelen’

Array

Endocannabinoïden, cannabisachtige stoffen die ons lichaam zelf aanmaakt, blijken een zeer grote rol te spelen bij positieve emoties die gepaard gaan met spel. Sociaal speelgedrag kan bovendien actief worden gestimuleerd via deze cannabisachtige stoffen. Dat hebben Nederlandse onderzoekers onder leiding van Louk Vanderschuren (UMC Utrecht) ontdekt. Vanderschuren: “Dit is belangrijke informatie voor het ontwikkelen van farmacotherapeutische behandelingen om het sociaal gedrag van jonge kinderen met bijvoorbeeld autisme te beïnvloeden.” De resultaten van dit TI Pharma onderzoek worden deze week gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Neuroscience.

Vanderschuren, hoogleraar Neurobiologie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht en zijn team ontdekten door onderzoek bij jonge ratjes dat de aanmaak van endocannabinoïden vooral een belangrijke rol speelt in één bepaald deel van de hersenen: de amygdala, het ‘emotionele brein’. Als in dit hersendeel een stof werd toegediend die de afbraak van endocannabinoïden remt, bleken de ratjes meer te gaan spelen. In dit hersendeel vonden de onderzoekers ook dat sociaal spel de receptoren voor de cannabisachtige stoffen activeert.

Vanderschuren: “We hebben specifiek gekeken naar sociaal spelgedrag, omdat spelen met leeftijdgenootjes belangrijk is om adequaat sociaal gedrag aan te leren in verschillende situaties. Veel psychische aandoeningen bij jonge kinderen gaan gepaard met afwijkingen in sociaal gedrag en spel. Kinderen met autisme spelen bijvoorbeeld heel anders dan andere kinderen. Dit onderzoek toont aan dat je spelgedrag, en de positieve emoties die daarbij horen, actief kunt aanwakkeren via endocannabinoïden.”

Het onderzoek werd uitgevoerd in een TI Pharma samenwerkingsverband. Partners in dit onderzoek zijn het UMC Utrecht, het VUMC, de RUG, de UvA, het CHDR, het AMC, Abbott en MSD. Andere onderzoeksinstituten die meewerkten zijn de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Rome ‘Roma Tre’, de Sapienza Universiteit van Rome en het CNR in Pozzuoli, Italie.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Huiberts van TI Pharma, 071-3322037 of 06-46122489, of per e-mail: [email protected]

Over Top Instituut Pharma
Top Instituut Pharma (TI Pharma), een non profit organisatie, maakt geneesmiddelenonderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen mogelijk door het opzetten en managen van internationale publiekprivate partnerships. Wetenschappers, bedrijfsleven en patientenorganisaties werken binnen een open innovatiemodel samen aan vernieuwend, multidisciplinair onderzoek gericht op het verbeteren van de ontwikkeling van maatschappelijk waardevolle medicijnen.
Voor meer informatie: www.tipharma.com.

Recente artikelen