Mediq: Verdere groei verkoop medische hulpmiddelen; afname omzet uit geneesmiddelen

Mediq ziet nettowinst in het derde kwartaal bijna geheel verdampen door een afwaardering op de groothandel, een reorganisatievoorziening en een operationeel verlies bij de Nederlandse apotheken, zo blijkt donderdagochtend uit publicatie van de cijfers. Mediq is inmiddels aan een eerder aangekondigde reorganisatie begonnen. Deze moet leiden tot een jaarlijkse besparing van EUR10 miljoen in 2013, EUR18 miljoen in 2014 en EUR19 miljoen in 2015.
Mediq verlaagt zijn winstverwachting voor het hele jaar en schrijft dit met name toe aan de afwaardering bij de groothandel van Apotheken Nederland en de reorganisatievoorziening.

Financiele kernpunten Mediq
Netto-omzet
Daalde met 4% naar € 625,1 miljoen; groei uit acquisities bij Direct & Institutioneel teniet gedaan door omzetdaling bij Apotheken Nederland en Polen.

EBITA uit gewone bedrijfsvoering
Nam af met 22% naar € 21,9 miljoen; voornamelijk door daling geneesmiddelenomzet en reorganisatievoorziening (€ 3,1 miljoen) bij Apotheken Nederland.

Nettoresultaat
Bedroeg € 0,9 miljoen onder invloed van afwaardering activa bij de groothandel van Apotheken Nederland en de lagere EBITA uit gewone bedrijfsvoering.

Kasstroom
Kasstroom uit operationele activiteiten € 57,0 miljoen.

Vooruitzichten 2012
De EBITA zal uitkomen tussen € 88 miljoen en € 91 miljoen. De verlaging ten opzichte van de eerder afgegeven verwachting van € 111 miljoen tot € 116 miljoen wordt met name veroorzaakt door de reorganisatievoorziening en de afwaardering bij de groothandel van Apotheken Nederland.

Operationele kernpunten

Direct & Institutioneel
− Omzetgroei van 8% onder invloed van acquisities. Autonome daling van 4% door overgang biotech geneesmiddelen naar ziekenhuisbudget (Nederland). Exclusief dit effect bedroeg de autonome groei 1%.
− Positieve resultaatontwikkeling bij medische hulpmiddelen; lager bedrijfsresultaat bij geneesmiddelen (NL)
− EBITA-marge uit gewone bedrijfsvoering 8,0%.
− Versterking positie in Verenigde Staten door acquisitie A-Med.

Apotheken Nederland
− Daling omzet en EBITA door sterk lagere prijzen; marktomstandigheden aanhoudend slecht.
− Afwaardering van € 12 miljoen op activa groothandel
− Herstructurering apotheek- en groothandelsactiviteiten aangekondigd en implementatie gestart; eerste deel reorganisatievoorziening geboekt.

Apotheken Polen
− Omzetdaling van 7% vooral door daling markt onder invloed van minder kortingen aan patienten door gewijzigde wet- en regelgeving.
− Toename EBITA, vooral als gevolg van verbeterde brutomarge en lager kostenniveau.

Status bod Advent op Mediq
Naar verwachting zal op korte termijn het biedingsbericht beschikbaar worden gesteld waarmee Advent het op 24 september aangekondigde bod op Mediq officieel uitbrengt. Dit markeert tevens het begin van de periode waarin aandeelhouders hun aandelen aan kunnen bieden onder het bod.

Download pdf  (871 KB)

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen