V&VN steunt verplichte rekentoets

Voor de kwaliteit van zorg en patientveiligheid is V&VN voorstander van het verplicht stellen van de verpleegkundige rekentoets in ziekenhuizen. V&VN steunt daarin de plannen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om de Cito-toets voor verpleegkundig rekenen verplicht te stellen.

Francis Bolle, woordvoerder V&VN: “Wij hebben de afgelopen jaren, met NVZ, gewerkt aan de ontwikkeling van de verpleegkundig rekentoets, samen met Cito. Verpleegkundigen houden natuurlijk zelf hun deskundigheid bij. Uit verschillende onderzoeken is echter de afgelopen jaren gebleken dat niet alle verpleegkundigen deskundig zijn in het verpleegkundig rekenen. Dat vormt een risico voor de patient. De Cito-toets verplicht maken vindt V&VN een prima middel om die risico’s te beperken.”

Herkansing
De NVZ wil dat verpleegkundigen die in de dagelijkse zorgverlening verpleegkundig rekenen, iedere 5 jaar een Cito-toets moeten afleggen. Zakt de verpleegkundige, dan mag zij alleen medicatie toedienen onder toezicht van een gecertificeerde verpleegkundige. Na het zakken kun je een e-learningmodule volgen en binnen 3 maanden een nieuwe toets afleggen.

Lees meer over veiligheid, het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN en NVZ partner zijn en rekentoets.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen