Diabetes zaak van grote getallen

In Nederland krijgen dagelijks 200 mensen de diagnose diabetes, terwijl er al meer dan 1 miljoen patienten zijn. Zonder doorbraken in wetenschappelijk onderzoek zal het aantal mensen met diabetes in 2025 verdubbeld zijn ten opzichte van nu.

“We moeten doorpakken”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. Het beste medicijn tegen deze ‘epidemie’ is wetenschappelijk onderzoek. Daar is geld voor nodig.”  Daarom start het Diabetes Fonds vandaag een campagne met de boodschap: Een toekomst zonder diabetes, voor Dominique en 1 miljoen anderen.Centraal in de campagne staat de vierjarige Dominique. “Zij staat voor de toekomst. We zien een enorme stijging van diabetes, ook bij kinderen. Met diabetes valt te leven denken veel mensen, maar diabetes heeft grote invloed op je leven, Je moet er iedere dag rekening mee houden.  Ook is er de constante angst voor de schade aan je lichaam zoals hart- oog- en voetproblemen of erger, want jaarlijks sterven 10.000 Nederlanders aan de gevolgen van diabetes. Dankzij onderzoek komt die toekomst zonder diabetes steeds dichterbij.. Daar profiteren kinderen als Dominique van.”

Facts & Figures

  • Wereldwijd hebben 347 miljoen mensen diabetes
  • Rond 2030 zullen 438 miljoen mensen diabetes hebben. Dat is 8 procent van de wereldbevolking.
  • Het aantal mensen met diabetes in Nederland is 1.000.000
  • Ieder uur komen er 8 patienten bij > 200 per dag
  • Verdubbeling van het aantal patienten in 2025
  • Naar schatting hebben ongeveer 6000 kinderen tot 18 jaar diabetes
  • 1 op de 2 mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties van de ziekte, zoals hart- oog en voetproblemen. Of nierschade.
  • De levensverwachting van diabetici boven de 45 is 10 jaar korter dan voor leeftijdgenoten zonder diabetes
  • 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.
  • Een onderzoek kost gemiddeld € 250.000 en duurt gemiddeld drie tot vier jaar
  • Het bedrijfsleven kan 1 miljard Euro besparen als werknemers gezond zijn

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen