Strijd voor thuiszorg breidt uit naar Gelderland

Medewerkers van de thuiszorg in Montferland pikken het niet dat de Gelderse gemeente hun vak in de uitverkoop gooit. De gemeente heeft in de nieuwe begroting een onmenselijk laag bedrag uitgetrokken voor de thuiszorg. Leden van Abvakabo FNV, verenigd in de actiegroep Wij zijn de thuiszorg, vrezen dat goede thuiszorg niet meer mogelijk is als de bezuinigingsslag doorgaat.

De thuiszorgmedewerkers houden op 29 oktober om 18.30 uur een protestactie voor het gemeentehuis van Montferland. Zij roepen hun collega’s op, alsook clienten die op huishoudelijke zorg zijn aangewezen, zich aan te sluiten bij de strijd voor goede thuiszorg. Aansluitend op de actie gaan medewerksters inspreken in de gemeenteraadsvergadering. Download hier de petitie tegen de afbraak van de thuiszorg en laat deze door zoveel mogelijk collega’s en betrokkenen ondertekenen.

Tarieven
Op verschillende plaatsen in het land zijn gemeenten bezig om de thuiszorg kapot te bezuinigen. Hierdoor verliezen ouderen en gehandicapten hun vertrouwde zorg. Medewerkers raken hun baan kwijt, of gaan er in salaris op achteruit van 12 euro bruto naar 9 euro per uur. De tarieven die de gemeenten stellen zijn zo laag dat de Tweede Kamer hierover binnenkort een spoeddebat houdt.

Alfahulp
Montferland gaat nog een stap verder. De gemeente heeft de contracten met de huidige thuiszorgorganisatie Sensire opgezegd en dwingt de thuiszorgmedewerksters om als alfahulp aan de slag te gaan. Als alfahulp vallen zij niet meer onder de cao VVT. Zij zijn feitelijk werknemers zonder rechten. Abvakabo FNV vindt deze ontwikkeling verwerpelijk. Boven op de loondump worden bijna alle arbeidsvoorwaarden afgepikt. Zorgmedewerkers bouwen geen pensioen meer op, hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en staan met lege handen als zij ziek zijn.

Acties
Thuiszorgers strijden onder meer in Emmen en Utrecht voor kwaliteit van zorg en voor een fatsoenlijk salaris. In Rotterdam hebben medewerkers verenigd in Wij zijn de thuiszorg inmiddels al vier keer gestaakt. In de cao VVT, waar de thuiszorg onder valt, had Abvakabo FNV stevige afspraken willen maken over goede beloning en kwaliteit van zorg. Maar werkgevers en de kleinere vakbonden vonden dat niet nodig en zetten onlangs hun handtekening onder een akkoord dat geen enkel probleem in de zorg oplost en dat de loondumping laat voortbestaan.

Bron: Abvakabo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen