Preventie van depressie in de klas werkt niet

Ongeveer 20% van de jongeren tot 19 jaar heeft ten minste eenmaal een klinisch relevante depressieve periode doorgemaakt. Een in populariteit toenemende interventie om de ontwikkeling van depressie bij adolescenten te voorkomen, is cognitieve gedragstherapie in klasverband, het zogeheten ‘Resourceful adolescent program’.

Een dergelijke klassentherapie maakt jongeren misschien wel meer bewust van de problematiek, maar het programma doet weinig extra om symptomen te verlichten of de stemming te verbeteren, zo blijkt uit een RCT uitgevoerd op 8 Engelse middelbare scholen (BMJ. 2012; epub 5 oktober). Ruim 5000 jongeren van 12-16 jaar werden willekeurig verdeeld over de cognitieve therapie, extra lessen gezondheidseducatie, en gebruikelijke zorg. In elke groep bleken rond de 350 jongeren een verhoogd depressierisico te hebben.

Na 1 jaar vulden de jongeren vragenlijsten over hun stemming in: er bleek geen enkel verschil tussen de 3 groepen, ook niet bij kinderen met een verhoogd risico. ‘Wij vonden, ondanks hoge therapietrouw, geen bewijs dat de interventie depressieve symptomen verminderde’, aldus de onderzoekers onder leiding van Paul Stallard en Alan Montgomery. De lichte verbetering die er was, schrijven zij toe aan regressie naar het gemiddelde.

De resultaten temperen het enthousiasme dat voor deze interventie was ontstaan. Ongeveer 10 jaar geleden werden goede resultaten gemeld uit met name Australie en Nieuw-Zeeland, waar de methode was ontwikkeld. De conclusie van een Cochrane-review vorig jaar – met enige aarzeling – was nog wél dat cognitieve therapie op scholen werkzaam kan zijn, maar de Britse onderzoekers waarschuwen nu onomwonden dat ‘verdere implementatie van het programma niet moet doorgaan zonder nadere studie en evaluatie’.
Bron: NTvG (Bijdrage: Hans van Maanen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen