‘Cunnilingus is geen pasta’

Array

Om Seksualiteit.be, de website over seksuele gezondheid, bekend te maken bij een groot publiek lanceert Sensoa een campagne waarin misverstanden over erotische termen op grappige manier voorgesteld worden. Voor de juiste betekenis van ‘cunnilingus’, ‘vulva’, ‘ovuleren’ en ‘chlamydia’ kunnen volwassenen terecht bij Seksualiteit.be. Vier beelden in retrostijl, op boomerangkaartjes en op posters in toiletten van bioscopen en uitgaansgelegenheden, sporen volwassenen aan om zich te informeren. De site bevat namelijk heel wat info over soa & hiv, anticonceptie, seksueel misbruik, voorlichting, het lichaam en relaties. Via de sociale media verspreidt Sensoa ook een originele promotiespot, gemaakt door studenten van de Universiteit Gent. Met de site en de campagne spoort Sensoa weer aan te praten over seks, acht jaar na de spraakmakende `Praat over seks-campagne’. Voor een goede communicatie is natuurlijk kennis van de juiste terminologie vereist. Daarmee wil Sensoa de seksuele gezondheid in Vlaanderen bevorderen.

Retro `erotische’ campagne
`Vulva is geen Zweeds meubel’, `Chlamydia is geen kamerplant’, `Ovuleren is geen kooktechniek’ en `Cunnilingus is geen pasta’. Combineer deze ‘rechtzettingen’ met onschuldige taferelen in jaren vijftig stijl en een opvallende campagne is het resultaat. De campagne zal te zien zijn via de netwerken ’the cards’ en ‘face2face’ van boomerang die dit in het kader van ‘Boomerang supports social actions’ goedkoper aanboden. Daarnaast deed Durex een extra duit in het zakje. Voor het filmpje ging Sensoa in zee met de UGent. Op basis van een campagnevoorstel in het kader van het vak sociale marketing, selecteerde Sensoa twee groepen studenten Communicatie. Zij werkten mee het scenario uit en één van de studenten produceerde eigenhandig het filmpje, van storyboard tot technische realisatie. Zowel de beelden als het filmpje zullen ook via diverse (sociale) media verspreid worden.

Seksualiteit.be informeert open en bloot
Seksualiteit.be startte eind vorig jaar, bij de stopzetting van de Veilig Vrijenlijn. In een eerste fase speelde de site in op de nood van volwassenen aan informatie over soa’s en hiv, anticonceptie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook hielp de site ouders hun kinderen seksueel en relationeel voor te lichten. Nu krijgt de site er twee onderdelen bij “Lichaam en seks” en “Seks en relaties”. Daarin komen items aan bod als de geslachtsdelen, seksuele opwinding, seksbeleving, zwanger en seks en seksuele problemen. Ook gaat de site in op relaties, relatieproblemen, seks en internet en professionele hulp bij problemen. Met de site wil Sensoa, als Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, een bijdrage leveren aan de seksuele gezondheid in Vlaanderen.

Waarom Seksualiteit.be?
Tegen het heersend beeld in, raken nogal wat volwassenen besmet met een seksueel overdraagbare aandoening en loopt het anticonceptiegebruik niet altijd even vlot. Zo vormen Vlaamse vrouwen tussen 25 en 35 jaar de tweede zwaarst getroffen leeftijdscategorie qua besmettingen met chlamydia. Veruit het grootste deel van het totaal aantal zwangerschapsafbrekingen wordt uitgevoerd bij twintigers en dertigers. Daarnaast werkt de populaire cultuur ook onrealistische verwachtingen over relaties, liefde en seksualiteit in de hand. Eenmaal seks in twee weken of een relatiedip hoeven helemaal niet problematisch of abnormaal te zijn. Net dat wil Seksualiteit.be benadrukken. Seksualiteit.be biedt ook niet alleen accurate en niet commercieel gekleurde informatie, de gegevens zullen regelmatig vernieuwd worden. Ook nieuwe cijfergegevens over seksualiteit in Vlaanderen zullen via de site verwerkt en aan het brede publiek bekend gemaakt worden. Filmmateriaal werd ter beschikking gesteld door WeZooz.be

bron: Sensoa – Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen