Modale inkomens betalen 42 procent meer premie zorgverzekering 2014

Array

Nederlanders met een modaal inkomen betalen 42 procent meer aan premie voor het basispakket van de zorgverzekering door de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Door de plannen van het nieuwe kabinet gaat de nominale premie omlaag naar 255 euro. Daartegenover staat dat de basispremie voor een groter gedeelte inkomensafhankelijk wordt. Hierdoor gaan Nederlanders met een modaal inkomen ruim 1800 euro aan zorgpremie betalen. Twee keer modaal gaat zelfs bijna 5500 euro betalen. Dit jaar betaalt iedereen gemiddeld 1284 euro (exclusief zorgtoeslag) voor de basisverzekering.

Zorgtoeslag verdwijnt, hoofdzakelijk inkomensafhankelijke premie
Vanaf 2014 verdwijnt de zorgtoeslag en de premie voor de basisverzekering wordt in hoofdzaak inkomensafhankelijk. Volgens de plannen in het regeerakkoord blijft er een nominale premie van 255 euro in 2014. Daarnaast wordt een inkomensafhankelijke premie van 11,1 procent geheven vanaf het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van twee keer modaal.

Dit betekent voor een Nederlander met minimumloon dat hij een zorgpremie van 255 euro gaat betalen in 2014. Wanneer deze persoon modaal inkomen zou verdienen gaat hij ruim 1800 euro aan zorgpremie betalen. En twee keer modaal gaat vervolgens bijna 5500 euro per jaar aan zorgpremie betalen. Mensen die meer verdienen dan twee keer modaal gaan niet meer premie voor de zorgverzekering betalen.

Modaal inkomen*2xmodaal**Minimumloon***
Nominale premie

€ 255

€ 255

€ 255

Inkomensafhankelijke premie

€ 1568

€ 5231

€ 0,00

Totaal premie per jaar

€ 1823

€ 5486

€ 255

*Uitgaande van een modaal inkomen van € 33000,- (inclusief vakantiegeld).
** Uitgaande van twee keer modaal: € 66000,- (inclusief vakantiegeld).
*** Minimumloon van € 1.572,48 (inclusief vakantiegeld).

Premie zorgverzekering 2014 berekenen
Via de website van Verzekeringssite.nl kan iedereen zelf berekenen wat hij of zij in 2014 aan premie voor de zorgverzekering gaat betalen.

Lagere inkomstenbelasting
Als compensatie voor de lastenverzwaring op de zorgverzekering heeft het nieuwe kabinet besloten de inkomstenbelasting te laten dalen. Het hoogste belastingtarief daalt van 52 naar 49 procent en de derde schijf van 42 naar 38 procent.

Bron: Verzekeringsite

Independer.nl

Independer.nl is in 1999 met als missie de financiële wereld transparanter te maken. Independer.nl is begonnen als vergelijkingssite maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootste online financieel adviseur van Nederland. Op een heldere manier vergelijkt Independer.nl verzekeringen, hypotheken en andere financiële producten op prijs, kwaliteit en voorwaarden. Twee belangrijke productvergelijkingen zijn bijvoorbeeld autoverzekering en zorgverzekering vergelijken. Consumenten kunnen na het maken van een vergelijking zelf kiezen welk product ze willen afsluiten. Voor klanten die rechtstreeks via Independer.nl een verzekering afsluiten, ontvangt Independer.nl vergoeding.

Lees al het laatste nieuws over Independer.nl op het Independer.nl Weblog of ga naar Independer.nl.

Recente artikelen