Première korte film over naasten van verslaafden

Op 1 november gaat de korte, interactieve film Verslaafd aan jou in première. De film is gemaakt naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van de Alcohol en Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut en vraagt aandacht voor de problematiek van partners van verslaafden. Aansluitend wordt met betrokkenen een debat gehouden over dit onderwerp. Op 1 november verschijnt tevens een informatiefolder en gaat de website www.verslaafdaanjou.nl in de lucht.

Partners en familieleden van verslaafden vormen een grote groep: 19% van de Nederlandse bevolking heeft in een periode in zijn leven een probleem met drugs of alcohol. Verslaafden hebben partners, ouders, kinderen, broers, zussen en vrienden die lijden onder hun verslaving. Toch is er niet veel aandacht voor hun problematiek, en vragen zij hier zelf ook niet snel om. Dat heeft te maken met het taboe rond verslaving, met schaamte maar ook met de langdurigheid van een verslaving. Voor hen werd daarom het project Verslaafd aan Jou opgezet waarin de productie van een korte film een belangrijke plaats inneemt. Met de film wil de Alcohol en Drugs Infolijn partners en naasten herkenning van hun moeilijke situatie bieden en de drempel naar lotgenotencontact en hulpverlening verlagen.

Interactieve film en debat
De film is interactief: kijkers kunnen kiezen voor een bepaald gedrag van de hoofdrolspeler (de partner van). De film en de website laten gedragspatronen zien die vaak voorkomen (van aanklager, redder of slachtoffer) en verslaafde en naasten belemmeren om de situatie te veranderen. Op de website zijn tips te vinden hoe uit deze rollen te komen.

Na de vertoning van de film volgt een debat met als doel de verschillende partijen die zich inzetten voor deze groep met elkaar in contact te brengen en te verkennen hoe deze problematiek uit de taboesfeer is te halen. Aanwezig zijn belangenorganisaties, verslavingszorg en zelfhulpgroepen. Uiteraard zijn ook ervaringsdeskundigen aanwezig om hun ervaringen te delen en mee te denken over hoe er meer aandacht en erkenning kan komen voor hun problematiek.

De film is tot stand gekomen met financiering van fonds NutsOhra en diverse instellingen voor verslavingszorg.

bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen