Rutte II zal van NU*91 horen!

Array

`Het regeerakkoord laat mooie plannen zien voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar voegt de rekening er direct bij’ aldus Monique Kempff, voorzitter NU’91.

Trots zijn op je werk
Goed om te lezen dat de regering Rutte II ervoor wil zorgen dat mensen in de voorste linie – zoals in de zorg – weer trots moeten kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Dat het loongebouw zo in elkaar moet zitten dat echte vakmensen voor promotie niet hoeven te vluchten in managementfuncties.

NU’91 pleit al jaren voor functiedifferentiatie om verpleegkundigen en verzorgenden loopbaanmogelijkheden te bieden. Wij willen graag op korte termijn met de minister van gedachten wisselen over de invoering van functiedifferentiatie en de uitvoering van het loongebouw.

Extra wijkverpleegkundigen
De regering gaat voor een intensivering voor wijkverpleegkundigen. Deze zal starten vanaf 2015 met een bedrag dat oploopt tot minimaal 250 miljoen in 2017. Met dit budget wordt de zorg en ondersteuning die wijkverpleegkundigen leveren bekostigd, denk daarbij ook aan extra geld voor opleidingen, infrastructuur en ondersteuning om meer wijkverpleegkundigen in te kunnen zetten. Hoe de invulling van deze maatregel er precies gaat uitzien, wordt nog nader bezien.
De maatregel moet in ieder geval ook een oplossing bevatten voor het tekort aan mensen die in de wijkzorg willen en gaan werken. Ondanks mooie initiatieven zoals de campagne Open Armen, is er nu al een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden die voor deze sector kiezen.

Arbeidsvoorwaarden afgeremd
Rutte II stelt ‘dat medewerkers in de zorg tot nu toe uitgezonderd zijn geweest van de zogeheten `nullijn’. Dat het redelijk is nu van hen een bijdrage te vragen.’

NU’91 is verbijsterd over dit voorstel. Hierboven noemen we `trots zijn op je werk’, `carrière maken’ en `extra wijkverpleegkundigen’. Ook wordt 100 miljoen vrijgemaakt voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van specifieke groepen zorgmedewerkers. De `nullijn’ komt als donderslag bij
heldere hemel. Alle mooie plannen komen er in het kort op neer: de verpleegkundigen en verzorgenden krijgen de rekening gepresenteerd. Deze tegenstrijdige voorstellen vegen direct alle mooie voorstellen van tafel.

NU’91 komt op voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden en van onze leden in het bijzonder. Rutte II zal van NU’91 horen!

bron: NU91

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen