Zorgverzekeraars plaatsen kanttekeningen bij onderdelen zorgparagraaf regeerakkoord

Array
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is positief over de hoofdlijnen van de zorgparagraaf in het regeerakkoord maar plaatst stevige kanttekeningen bij een aantal maatregelen. “Er komen grote veranderingen in de zorg. Het kabinet ziet dat zorgverzekeraars een belangrijke rol vervullen als regisseur op de kosten en de kwaliteit van de zorg. Positief is dat het nieuwe kabinet in de curatieve zorg ervoor kiest om door te gaan op de ingeslagen weg. Ook is het goed dat er meer aandacht komt voor preventie, kwaliteit en versterking van de eerste lijn.

Kritisch is ZN over de manier waarop het kabinet de AWBZ wil hervormen. Bij de uitwerking van het regeerakkoord is nog een aantal noten te kraken”, zegt ZN-voorzitter André Rouvoet in een eerste reactie.

AWBZ en ouderenzorg
André Rouvoet plaatst kritische kanttekeningen bij de keuzes van het kabinet als het gaat om de ouderenzorg: “In de Agenda voor de zorg pleiten alle zorgpartijen voor overheveling van de ouderenzorg naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Volgens het regeerakkoord gaat de intramurale ouderenzorg naar een landelijke voorziening en gaat de verzorging van ouderen naar de gemeenten. Dit staat een integraal zorgaanbod voor ouderen in de weg. Voor de burger is het niet helder op welke plek hij voor welke zorg terecht kan. Deze wijziging betekent ook dat een fors deel van de ouderen- en gehandicaptenzorg geen verzekerd recht meer is, maar een voorziening waarbij elke gemeente zelf kan besluiten geen zorg te leveren als het geld op is”, aldus Rouvoet. Volgens het akkoord krijgen gemeenten een grote mate van beleidsvrijheid bij de uitvoering. Dat brengt volgens ZN risico’s met zich mee. Zorgverzekeraars willen graag in gesprek met de nieuwe bewindslieden over deze voorgenomen maatregelen.

Publiek-privaat
Het kabinet maakt de zorgpremie grotendeels inkomensafhankelijk. Bovendien wordt de basisverzekering beperkt tot naturapolissen. Restitutiepolissen worden afgeschaft in de basisverzekering. Deze maatregelen raken naar mening van ZN aan het publiek-private karakter van het Nederlandse zorgstelsel en kunnen concurrentie tussen zorgverzekeraars beperken. ZN betwijfelt of deze maatregelen de Europeesrechtelijke toets kunnen doorstaan.

GGZ in zorgverzekeringswet
In het regeerakkoord staat dat zorgverzekeraars in 2017 volledig financieel verantwoordelijk worden voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De zorgverzekeraars willen graag zorgvuldig kijken hoe dat inpasbaar is in de Zvw, in het bijzonder met het oog op de beoogde risicodragende uitvoering van de GGZ. Zorgvuldigheid en tempo zijn belangrijke randvoorwaarden voor een eventuele overheveling van de GGZ naar de Zvw.

Bron: ZN

ZN juicht toe dat het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg van concentratie en specialisatie van zorg. Zo is ZN blij met de steun van het kabinet voor het concentreren van de acute zorg door zorgverzekeraars. De inspanningen van zorgverzekeraars door scherp en selectief in te kopen, hebben de afgelopen twee jaar haar vruchten afgeworpen op het gebied van kwaliteitsverbetering en doelmatigheid van de zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen