Martini Ziekenhuis derde jaar op rij laagste sterftecijfer van Nederland

Array

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft voor 77 Nederlandse ziekenhuizen de sterftecijfers (Hospital Standard Mortality Rates) over 2011 berekend. Het Martini Ziekenhuis heeft van alle ziekenhuizen voor het derde achtereenvolgende jaar het laagste gestandaardiseerde sterftecijfer. In 2011 varieren de indexcijfers van de Nederlandse ziekenhuizen van 61 tot 146. Het Martini Ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis een gestandaardiseerd sterftecijfer van 61, waarbij 100 het gemiddelde sterftecijfer is. Ook in 2010 en 2009 had het Martini Ziekenhuis het laagste cijfer van Nederland.

De HSMR is een indicator om sterfte in ziekenhuizen te vergelijken, waarbij rekening wordt gehouden met de kenmerken en de opname van de verschillende soorten patienten. Het ene ziekenhuis heeft meer patienten met levensbedreigende ziekten dan het andere en ook de complexiteit van patienten verschilt. In de HSMR worden die verschillen gecorrigeerd. Een HSMR onder de 100 geeft aan dat in een ziekenhuis minder patienten overlijden dan op basis van het Nederlandse gemiddelde mag worden verwacht. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: ’De berekening van de HSMR wordt elk jaar verbeterd. Het is één van de indicatoren die laat zien dat we goede kwaliteit van zorg leveren en daar zijn we trots op.´

Analyseren en leren
Door een analyse op patienten- en diagnosegroepen, zoals colonkanker, diabetes en heupfracturen, kunnen ziekenhuizen inzicht krijgen in verbeterpunten en ´best practices´ aanwijzen en delen. In het Martini Ziekenhuis zijn vooral de cijfers voor prostaat- en longkanker opvallend laag. Maar ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een complicatie bij een chirurgische operatie of medische zorg is laag. Ook sterfte als gevolg van een veelvoorkomende ziekte als longontsteking (pneumonie) ligt in het Martini Ziekenhuis onder het landelijk gemiddelde. Het Martini Ziekenhuis wisselt in Santeon verband ervaringen en leerpunten met andere ziekenhuizen uit.


Bron: Martini Ziekenhuis

Recente artikelen