Parel voor cursus Zicht op Evenwicht

Array

Agnes van der Poel van het Trimbos-instituut ontving 1 november de ZonMw Parel voor de succesvolle implementatie van de cursus Zicht op Evenwicht. De cursus helpt ouderen bij het verminderen van hun valangst.

Jaarlijks raken maar liefst een miljoen 65-plussers in Nederland geblesseerd door een valpartij. De cursus Zicht op Evenwicht helpt ouderen hun valangst te verminderen. Een intensieve samenwerking tussen onderzoekers, implementatiedeskundigen en praktijkwerkers zorgde voor een beter passend aanbod voor angstige ouderen.
Op 1 november 2012 ontving Agnes van der Poel van het Trimbos-instituut de ZonMw Parel voor de succesvolle implementatie van de cursus. De Parel werd uitgereikt door Hanneke Hillmann, voorzitter van de ZonMw-commissies PreventieKracht dicht bij huis en Zichtbare schakel.

Valangst
Vallen is voor ouderen een groot probleem. Van alle 65-plussers is de helft bang om te vallen.
Door die angst gaan ouderen bijvoorbeeld niet meer wandelen, boodschappen doen of op bezoek bij familie en vrienden. Dit ‘vermijdingsgedrag’ vermindert het levensplezier en vergroot de kans op sociaal isolement. Angstige ouderen bewegen minder, waardoor hun spierkracht en balans afnemen. Zo neemt het risico op een val juist toe. De van oorsprong Amerikaanse cursus Zicht op Evenwicht slaagt erin deze negatieve spiraal te doorbreken.

Een schoolvoorbeeld van innovatie
Zicht op Evenwicht is in ons land de best beoordeelde cursus op het gebied van valangst en vermijdingsgedrag. Ouderen krijgen meer controle over hun valangst, worden actiever, kunnen zichzelf beter redden en vallen minder. Door een intensieve samenwerking van het Trimbos-instituut, Maastricht University en Orbis Medisch en Zorgconcern, sluit de cursus nu goed aan bij de manier van werken van (thuis)zorgorganisaties en ggz-instellingen. Daardoor kunnen meer ouderen worden bereikt. Het project is een schoolvoorbeeld van een geslaagde innovatiecyclus: een gedegen implementatie van een effectieve interventie, gebaseerd op een concrete behoefte uit de praktijk.

De ZonMw Parel
ZonMw reikt De Parel enkele malen per jaar uit aan projecten die als inspiratie kunnen dienen voor de honderden anderen die jaarlijks een ZonMw-subsidie ontvangen. Zicht op evenwicht ontving de ZonMw-Parel op 1 november, tijdens de werkconferentie ‘Effectieve beweegprogramma’s’. Deze conferentie werd georganiseerd het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren, met medewerking van het ZonMw-programma ‘PreventieKracht dichtbij huis’.

Meer informatie

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen