Vierde Nationale Dag van de Zelforganisatie op 7 november 2012

Op woensdag 7 november 2012 organiseert Stichting Zelforganisatie voor de vierde keer de Nationale Dag van de Zelforganisatie. Dit is de jaarlijkse inspiratiedag voor professionals en onderzoekers die vanuit verschillende vakgebieden te maken hebben met zelforganisatie. Dit jaar gebruikt Stichting Zelforganisatie het menselijk brein als metafoor voor zelforganisatie.

Zijn wij meer dan ons brein?
Hoe gaat ons brein om met complexiteit en wat kunnen leren van de mechanismen die ons brein hanteert? Hoe kunnen inzichten uit de neurologie worden toegepast in het bedrijfsleven, de maatschappij, onderwijs en onderzoek?

Keynote speakers: Dick Swaab en Geleyn Meijer
Hoofdspreker is professor dr. Dick Swaab, arts en emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam (AMC), teamleider van het Nederlands Herseninstituut, Chao Kuang Piu Chair Professor aan de Zhejiang University in Hangzhou (China) en gasthoogleraar aan drie andere Chinese universiteiten. Hij is auteur van de bestseller ‘Wij zijn ons Brein’ (2010). Swaab zal in zijn presentatie ingaan op hoe ons brein ontstaat en hoe het omgaat met de complexe buitenwereld, die ook nog eens voortdurend verandert.

De tweede keynote speaker is Geleyn Meijer, ex-topman van Logica en op dit moment voorzitter van het domein Media, Creatie en Informatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Meijer is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek op het snijvlak van creatief zakelijke dienstverlening en digitalisering. Meijer zal met voorbeelden uit de ‘nieuwe wereld’ aantonen dat zelforganisatie concrete economische kansen biedt.

Themasessies en zelforganisatieplein
Bij zelforganisatie horen begrippen als zelfsturing, netwerken, bottom-up organiseren en feedback. Daarom is de Nationale Dag van de Zelforganisatie geen eenzijdig seminar met lezingen, maar een dag vol interactie, ontdekking en nieuwe kennismakingen.

In kleinschalige themasessies kunnen bezoekers ’s ochtends met specialisten discussieren over verschillende onderwerpen:

 

  • De buurt als brein
  • De efficientie van het hersennetwerk
  • Feedback in de zorg
  • Het verschil tussen organisatie en organiseren
  • Sensoren als onze nieuwe ‘hersenen’
  • Zelforganisatie in de financiele sector
  • Zelfinzicht als eerste stap naar zelforganisatie

 

‘s Middags presenteren bedrijven, ondernemers en professionals zichzelf op het Zelforganisatieplein.

 

Wetenschapsjournalist Mark Mieras, bekend van de boeken  ‘Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf’ (2007) en ‘Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere’ (2010) sluit de Vierde Nationale Dag van de Zelforganisatie af.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen