Novembernummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht online

Array

Deze maand in KennisInZicht: al vijf jaar volle zalen voor de Medische Publieksacademie, het nut van de griep en helpen hulpsystemen in de auto de oudere chauffeur met Parkinson?

Al vijf jaar volle zalen

De Medische Publieksacademie viert haar vijfde verjaardag. Op het lustrumprogramma, op 9 en 10 november, staan een middag voor de jeugd, een debat en een reprise van de vijf meest gewaardeerde lezingen. De publieksacademie is een daverend succes. “Je moet je altijd snel aanmelden, want kaarten zijn zó weg.”

Klas in de krant

Met je klas een krantenpagina maken voor het Dagblad van het Noorden. Vijf scholen in en om Groningen hebben het gedaan. De klas die de beste pagina maakt en op 9 november het beste scoort in de scholenwedstrijd in het UMCG, ziet zijn pagina op 17 november terug in de krant.

Parel voor betere zorg aan vroeggeborenen

Hij deed onderzoek naar de behandeling van geelzien bij vroeggeboren baby’s. Behalve verbeteringen in de zorg, leverde het onderzoek van kinderarts-neonatoloog Peter Dijk ook een landelijk Neonatologie Research Netwerk op. Dijk kreeg daarvoor op 1 november van subsidieverstrekker ZonMW een prijs.

De beste training voor rolstoelkampioenen

Wat is de beste training voor een handbiker om een snelle tijd neer te zetten in een wedstrijd? En hoe kan iemand in een rolstoel op een gezonde manier bewegen? Bewegingswetenschapper Floor Hettinga vertelt In de lift hoe ze dat onderzoekt.

Helpt hulp in de auto?

Autorijden is een prettige manier om van A naar B te gaan. Maar voor wie ouder en kwetsbaar wordt, kan het een belangrijke voorwaarde zijn om zelfstandig te blijven wonen. Vooral in de provincie, waar het openbaar vervoer schaars en slecht georganiseerd is. Promovenda Mandy Dotzauer onderzoekt of oudere Parkinsonpatienten veiliger rijden met elektrische hulpsystemen die ‘meedenken en -kijken’: advanced driver assistance systems (ADAS).

Het nut van griep krijgen

Een week hondsberoerd in bed met koorts en spierpijn. Daar heeft niemand zin in. Maar ieder jaar krijgt vijf tot tien procent van de Nederlanders in de winter griep. Het zou KennisInZichtlezer Ron Visscher wel helpen als hij weet dat het nog nut heeft, zo’n nare besmetting met het griepvirus.

Bron: UMCG

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen