Verscherpt toezicht Pergamijn opgeheven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 5 november 2012 het verscherpt toezicht op Pergamijn te Echt opgeheven. De kwaliteit en veiligheid van zorg aan vier clienten met een ernstige verstandelijke beperking is sterk verbeterd.

De inspectie stelde op 19 april 2012 Stichting Pergamijn onder verscherpt toezicht omdat bij deze organisatie de kwaliteit en veiligheid van zorg aan vier clienten met een ernstige verstandelijke beperking en met gedragsproblematiek onvoldoende was. Sinds die tijd heeft de inspectie de voortgang van de verbeteringen bij deze organisatie nauwlettend gevolgd.

Op 19 juli heeft de inspectie dit verscherpt toezicht voor drie maanden verlengd omdat gerealiseerde verbeteringen nog onvoldoende geborgd waren. Ook de begeleidingssituatie van andere clienten met een hoog zorgrisico moest nog verder worden verbeterd. Op 28 september bezocht de inspectie Pergamijn opnieuw om de verbeteringen te toetsen.

Uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat Pergamijn hard heeft gewerkt aan de verbetering van de leef- en begeleidingssituatie van de clienten. De woonomstandigheden en de begeleiding van de vier clienten zijn sterk verbeterd. Er is sprake van een goede huisvesting met een huiselijke sfeer. Bij dit alles zijn de vertegenwoordigers van de clienten goed betrokken. Dit heeft onder andere geleid tot goede ondersteuningsplannen maar ook een hersteld vertrouwen in Pergamijn.

De inspectie wil dat Pergamijn de gerealiseerde verbeteringen ook toepast bij andere clienten met een hoog zorgrisico. Pergamijn laat zien dat zij bij deze clienten de zorgrisico’s nu goed in beeld heeft. Pergamijn heeft toegezegd dat zij de al ingeslagen weg zal volgen om ook de situatie van de andere clienten verder te verbeteren.

De inspectie zal de vorderingen bij Pergamijn blijven volgen aan de hand van voortgangsrapportage en zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken.

bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen