VU meet effectiviteit online training suïcidepreventie

Array

Programma traint professionals om suïcide bij jongeren te voorkomen
Begin oktober startte de Vrije Universiteit Amsterdam het programma Mental Health Online op verzoek van de Tweede Kamer. Het programma wil bijdragen aan de preventie van suïcide onder adolescenten (12 – 20 jaar) door de vaardigheden van professionals die dagelijks met jongeren werken online te trainen. Het programma bevat acht korte online modules over belangrijke onderdelen uit het proces van vroegtijdig herkennen, aanspreken en doorverwijzen van jongeren met een suïcidale stemming. De VU onderzoekt de effectiviteit van deze modules.

Online suïcidepreventie
De VU is een van de eerste partijen die modules heeft ontwikkeld ter preventie van suïcidaliteit onder jongeren in Nederland en hiervan het effect onderzoekt. Het online karakter heeft veel voordelen: professionals met drukke agenda’s kunnen de training volgen wanneer dat hen het beste uitkomt. Bovendien kunnen ze afhankelijk van hun wensen, behoeften en expertise zelf bepalen welke modules ze willen doorlopen. Op de website krijgen zij ook toegang tot uitgebreide informatie over suïcidaliteit en er is een forum waar een groep experts op gebied van suïcidepreventie, waaronder VU-hoogleraar Ad Kerkhof, online antwoord geeft op alle vragen.

Jongerenprofessionals
De VU-onderzoekers nodigen alle professionals die met jongeren werken uit om bij te dragen aan het verbeteren van de online modules. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan het onderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via [email protected], onder vermelding van hun naam, functie en de naam van de instelling waaraan ze verbonden zijn.

bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen