Daling koopkracht 2014 nauwelijks veroorzaakt door stijging zorgkosten

Array

De verwachte daling van de koopkracht wordt nauwelijks veroorzaakt door een stijging van zorgkosten. Voor hogere inkomens is de stijging de komende jaren veel minder dan de honderden euro’s per maand waarover wordt gesproken. Door het vervallen van de belasting op de werkgeversbijdrage in 2013 dalen de zorgkosten voor hoge inkomens eerst met maximaal 1.850 euro (netto). In 2014 nemen de zorglasten voor deze inkomensgroep vervolgens toe. Deze stijging is ten opzichte van 2012 echter beperkt. Dit blijkt uit berekeningen van Independer.nl. Mensen met een jaarinkomen van 50.000 euro betalen in 2014 slechts 10 euro per maand meer dan in 2012. Independer.nl verwacht echter dat de zorgconsumptie door het nieuwe beleid onnodig zal toenemen.

Nu betalen werkgevers namens de werknemer een bijdrage aan de zorgpot. Hierover betaalt de werknemer inkomstenbelasting. Met ingang van 1 januari 2013 wordt de werkgeversbijdrage rechtstreeks afgedragen en niet meer bij het inkomen van de werknemer opgeteld. Voor mensen met een jaarinkomen van 50.000 euro (1,5 keer modaal) betekent dit een verlaging van de zorgkosten van maximaal 1.850 euro op jaarbasis.

Vanaf 2014 hebben mensen met een jaarinkomen van 50.000 euro ruim 100 euro per maand meer zorgkosten dan in 2012. Iemand met een jaarinkomen van 66.000 euro (2 keer modaal) betaalt 230 euro per maand meer. Als er hierbij ook rekening wordt gehouden met de verlaging van het belastingtarief van 42% naar 38% ter compensatie van de zorgpremie, dan zijn deze stijgingen minder. Mensen met een jaarinkomen van 50.000 betalen slechts 10 euro per maand meer aan zorgkosten. Bij mensen met een jaarinkomen van 66.000 euro is deze stijging 100 euro per maand. Iemand met een modaal of minimuminkomen gaat er 40 euro per maand op vooruit. Naast deze zorgkosten is er een scala aan andere maatregelen vanuit Rutte I en Rutte II die de koopkracht beïnvloeden. Independer.nl geeft met dit onderzoek aan dat de stijging van de zorgkosten tussen 2012 en 2014 voor hogere inkomens veel minder bedragen dan vele honderden euro’s per maand waarover wordt gesproken.

Bekijk onze volledige berekening zorgkosten 2012-2014.

Zorgconsumptie

Met de verlaging van de nominale premie wordt de kans groter dat de totale zorgkosten juist toenemen. Door de lage zichtbare premie van slechts 21,25 euro per maand zijn mensen zich minder bewust van de werkelijke zorgkosten. Het is aannemelijk dat zorgconsumptie daardoor toeneemt en de kosten harder stijgen dan noodzakelijk. Bovendien kunnen zorgverzekeraars nauwelijks meer concurreren op de basispremie en verdwijnt daarmee een stimulans om kosten tot een minimum te beperken.

Independer.nl

Independer.nl is in 1999 met als missie de financiële wereld transparanter te maken. Independer.nl is begonnen als vergelijkingssite maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootste online financieel adviseur van Nederland. Op een heldere manier vergelijkt Independer.nl verzekeringen, hypotheken en andere financiële producten op prijs, kwaliteit en voorwaarden. Twee belangrijke productvergelijkingen zijn bijvoorbeeld autoverzekering en zorgverzekering vergelijken. Consumenten kunnen na het maken van een vergelijking zelf kiezen welk product ze willen afsluiten. Voor klanten die rechtstreeks via Independer.nl een verzekering afsluiten, ontvangt Independer.nl vergoeding.

Lees al het laatste nieuws over Independer.nl op het Independer.nl Weblog of ga naar Independer.nl.

Recente artikelen