Scholen strijden in het UMCG om eigen krantenpagina DvhN

Array

Vijf scholen uit de regio gaan in het UMCG op vrijdagmiddag 9 november met elkaar de strijd aan elkaar in een twee uur durende quiz, waarin gezondheidsgerelateerde vragen de hoofdrol spelen. Hoofdprijs is dat een door hen gemaakte pagina over een ziektebeeld, paginagroot in Dagblad van het Noorden wordt afgedrukt. In het kader van de viering van het eerste lustrum van de Medische Publieksacademie (MPA) hebben zij deze pagina’s gemaakt.

De leerlingen kregen de opdracht samen een krantenpagina vorm te geven over een onderwerp dat met gezondheid te maken heeft, geheel in de stijl van de Medische Publieksacademie. Ze kozen voor onderwerpen waar ze zich op welke manier dan ook in de klas betrokken bij voelen: diabetes, kanker, epilepsie, gezond gewicht en oor en gehoor. In iedere klas kwam een deskundige van het UMCG iets over het door hen gekozen onderwerp vertellen en kregen de leerlingen de kans vragen te stellen. Ook liet Dagblad van het Noorden een redacteur bij de scholen langsgaan voor hulp en adviezen. De krantenpagina van de school die de quiz wint wordt op zaterdag 17 november afgedrukt in Dagblad van het Noorden.

Aan verschillende scholen in de regio is gevraagd of ze mee willen doen aan het jeugdprogramma van de lustrumactiviteiten in het kader van de MPA. Groep 6 of 7 van deze scholen gingen enthousiast aan de slag voor deze scholenwedstrijd in het UMCG. De deelnemende scholen zijn OBS Joseph Haydn, OBS De Swoaistee, en de Groningse Schoolvereniging, allen uit de stad Groningen, OBS ’t Spectrum uit Peize en OBS De Brinkschool uit Haren.

De scholenwedstrijd is onderdeel van de lustrumactiviteiten van de MPA. Deze is 5 jaar geleden opgericht door UMCG en DvhN. Met erg veel succes verzorgen artsen en onderzoekers van het UMCG hiervoor lezingen over medische onderwerpen voor een geïnteresseerd lekenpubliek. Naast de scholenwedstrijd is er op vrijdag 9 november een publieksdebat over de Toekomst van de zorg. Op zaterdag 10 november worden de meest populaire lezingen van de afgelopen 5 jaar Medische Publieksacademie herhaald. Het publiek koos voor de lezingen over hoofdpijn en migraine, hartinfarct, dementie, hoge bloeddruk en de overgang. Alle 2000 kaarten voor deze lezingen zijn inmiddels uitgegeven.

De scholenwedstrijd vindt plaats op vrijdagmiddag 9 november om 13:00 uur in de Blauwe Zaal in het UMCG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen