Prinses Margriet woont Rode Kruis bijeenkomst bij in Genève

Array

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont van woensdag 7 tot vrijdag 9 november 2012 de 26e Governing Board van het Internationale Rode Kruis in Genève bij. Prinses Margriet is lid van de Governing Board van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen en erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis

Prinses Margriet is al vanaf haar studententijd actief bij het Rode Kruis. Cees Breederveld, algemeen directeur: “Ze is al jaren nauw betrokken bij het Rode Kruis. Met name als het om de inhoud gaat. Als het gaat om het bereiken van kwetsbare mensen, speelt ze een heel belangrijke rol.”

Prinses Margriet, de verpleegster
“Toen ik na mijn studie een jaar vrijwilligerswerk wilde doen, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde mij nuttige maken en kennis opdoen. Na enig zoekwerk bleek dat het Rode Kruis dat mogelijk kon maken. Ik deed een opleiding tot Rode Kruis-helpster 1e klas en liep stages bij het Rode Kruis
Prinses Margriet heeft daarna meerdere malen vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis gedaan. “Ik heb voor verschillende vakantieprojecten (van het Rode Kruis, red.) gewerkt. Maar aan de tochten op het schip de J. Henry Dunant boot bewaar ik hele speciale herinneringen. Er heerst een heel aparte sfeer. Deze mensen zijn er werkelijk echt een week uit en genieten daar intens van.”

Een zeer betrokken voorzitter
Na haar actieve rol als vrijwillige verpleegster is ze in 1987 benoemd tot vice-voorzitter van het Rode Kruis. Vanuit deze functie bezoekt ze meerdere ramp- en oorlogsgebieden. In Afrika gaat ze langs bij aidswezen. Tijdens de Kosovo-oorlog bezoekt ze een vluchtelingenkamp in Albanie. Haar betrokkenheid bij de slachtoffers siert haar. “Als je daar niet bij ontroerd raakt… Ik vroeg later ook aan de journalist die mee was of hij daar geen last van had. Hij maakt hetzelfde mee, hij filmt hetzelfde. Hij zei dat hij een scherm om zich heen had getrokken, ik kan dat niet.

Prinses Margriet zet klimaatverandering op de agenda

In 1984 ontvangt prinses Margriet een Kruis van Verdienste. Dit is de hoogste onderscheiding die het Rode Kruis toekent aan personen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor het Rode Kruis. In 1995 wordt ze gekozen als voorzitter van de Standing Comittee. In 2000 zet Prinses Margriet klimaatverandering op de agenda bij het Rode Kruis. Ze is nauw betrokken bij de oprichting van het klimaatcentrum in Den Haag in 2002. Het klimaatcentrum is een expertisecentrum van het Internationale Rode Kruis op het gebied van klimaatverandering.  Het klimaatcentrum helpt zusterverengingen van Rode Kruis om zich beter voor te bereiden op de humanitaire gevolgen van klimaatverandering.

Bron: Rode Kruis Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen