Veterinair antibioticagebruik historisch laag

Array

In de jaren 2009-2012 zijn de verkopen van antibiotica met 51% gedaald, van 495 ton werkzame stof in 2009 naar 244 ton in 2012, afgaand op cijfers van de eerste helft van dit jaar. Het is zeer waarschijnlijk dat de beoogde halvering van antibioticagebruik dit jaar al wordt gehaald; een jaar eerder dan gepland. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over het veterinair antibioticagebruik die LEI Wageningen UR vandaag heeft gepubliceerd. Bij de start van de monitoring in 1999 werd er in totaal 310 ton verkocht voor diergeneeskundig gebruik; het gebruik ligt nu ruim onder dat niveau. Bovendien werden er in 1999 nog 250 ton ‘groeibevorderaars’ gebruikt.

Het lage antibioticagebruik in de veehouderij is goed nieuws voor de veehouderij en de volksgezondheid; het risico van resistentie-ontwikkeling door gebruik bij dieren wordt kleiner. De nieuwe cijfers laten bovendien een gunstige ontwikkeling zien in het gebruik van díe soorten antibiotica, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO van kritisch belang zijn voor de humane gezondheidszorg. In de eerste helft van 2012 zijn in de Nederlandse veehouderij namelijk vrijwel geen derde en vierde generatie cefalosporinen meer gebruikt. De daling van het gebruik van de nieuwere fluoroquinolonen blijft, met 29%, wat achter bij het gemiddelde.

Trends in gebruik per sector
Op basis van steekproefbedrijven laten de varkens- en vleeskuikensector vanaf 2009 meer dan een halvering zien in het antibioticagebruik, en is er een daling van ongeveer dertig procent in de vleeskalversector. In de melkveesector lag het gebruik al op een relatief laag niveau, maar ook in die sector is nu een aanzienlijke daling te zien van meer dan 25%.

Vervolgonderzoek
Voor het terugdringen van de resistentieproblematiek is het nodig om het gebruik op alle bedrijven zo ver mogelijk te reduceren. De komende jaren worden vooral spannend voor die veehouderijbedrijven die nu nog veel antibiotica gebruiken. Ook deze bedrijven zullen moeten zoeken naar effectieve, haalbare manieren om verbeteringen in het diergezondheidsmanagement en daarmee een verminderde afhankelijkheid van antibioticagebruik te realiseren.

Bezoek voor meer informatie over het gebruik van antibiotica in de veehouderij de MARAN-website.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen