Screenen op erfelijke bloedarmoede voor en tijdens de zwangerschap:

Titel promotie Screening for anaemia and haemoglobinopathy before and during pregnancy. A question of ethnicity?
Eerstelijnshulpverleners zijn positief over het landelijk screenen van zwangere vrouwen op dragerschap van erfelijke bloedarmoede op basis etniciteit. Ethische, praktische en financiele barrières maken het echter moeilijk om dit screeningsprogramma te implementeren, zo toont onderzoek van Suze Jans.

Verloskundigen en huisartsen hebben vooral moeite om etniciteit bij hun clienten vast te stellen, waardoor zij onzeker zijn wie zij screening moeten aanbieden. Het voorkomen van bloedarmoede en dragerschap van erfelijke bloedarmoede verschilt namelijk tussen etnische groepen.

Dragerschap komt vaker voor bij mensen die zelf of wiens (voor)ouders afkomstig zijn uit gebieden waar malaria heerst(e).

Dragerschap van erfelijke bloedarmoede geeft in de zwangerschap vaker bloedarmoede en urineweginfecties zonder klachten. Daarnaast bestaat bij dragerschap het risico op het krijgen van een kind met hemoglobinopathie (ernstige bloedarmoede), wanneer de partner ook drager is.

Een screeningsprogramma voor dragerschap van deze aandoening ontbreekt in de Nederlandse geboortezorg. Gezien de complexiteit en gevoeligheid die hulpverleners ervaren bij het vaststellen van etniciteit, lijkt een universeel screeningsaanbod, bij voorkeur voor de zwangerschap, de beste optie.

Biografie
Suze Jans (Nijmegen, 1965) is opgeleid tot verloskundige in Londen (Engeland). Ze voltooide de master Verloskunde/Epidemiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek vanuit de afdeling Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud, in samenwerking met de afdeling Community Genetics van het VU Medisch Centrum. Een gedeelte van haar promotieonderzoek betrof een project van het CSG, Centre for Society and the Life Sciences. Sinds september 2012 is Jans senioronderzoeker bij de afdeling Midwifery Science van het VU Medisch Centrum.

woensdag 14 november 2012
Tijd 13:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. S.M.J.P. Jans
Promotors Mevrouw prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen, Mevrouw prof. dr. M.C. Cornel (VU)
Copromotors Mevrouw dr. A. de Jonge (VU), Mevrouw dr. L. Henneman (VU)
bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen